Glazirana pečena šunka

Ukupno trajanje
150
Min
Vrijeme pripreme

sastojci

  • 1.5 kg kuhane šunke bez kosti S-BUDGET
  • 3 žlice senfa S-BUDGET
  • 3 žlice Meda S-BUDGET
  • 2 žlice smeđeg šećera DESPAR
  • 2 žlice maslinovog ulja DESPAR
  • 1 žličica mljevenog crnog papra SPAR
  • 1 žličica soli S-BUDGET
  • 100 ml bijelog vina
  • 3 lista lovora

Način pripreme

Sastojci

01

Šunku očistite od viška masnoće, ako bude potrebno. Ako na šunki postoji koža, možete je i lagano nožem zarezati u obliku rešetke pa će pečenjem postati hrskava.

02

Prethodno zagrijte pećnicu na 180 °C s uključenom funkcijom ventilatora ili na 200 °C bez ventilatora.

03

U zdjeli pomiješajte senf, med, smeđi šećer, maslinovo ulje, mljeveni papar i sol.

04

Stavite šunku u vatrostalnu posudu. Prelijte je pripremljenom glazurom, ravnomjerno je premažite sa svih strana. U posudu dodajte vino i listove lovora. Pecite šunku u pećnici 1,5 - 2 sata, povremeno je prelijte sokovima od pečenja. Ako želite da se glazura lijepo karamelizira i bude hrskava, na kraju pečenja možete povisiti temperaturu na 220 °C i peći šunku još 10-ak minuta.

05

Kada se šunka ispeče, izvadite je iz pećnice i ostavite da odmori 10 minuta prije nego što je narežete. Poslužite uz priloge poput povrća na maslacu, pire-krumpira ili salate.

podijeli
moglo bi vam se svidjeti