Kruh od pirova brašna
sastojci
- 400 g pirova brašna
- 200 g bijelog brašna
- 100 ml mlijeka
- 200 ml vode
- 1 čajna žličica soli
- 25 g svježeg kvasca
- 50 ml maslinovog ulja
- pola čajne žličice soli
- 70 g maslaca
Način pripreme
Sve sastojke osim brašna i maslaca razmutite zajedno u većoj posudi i ostavite da odstoji 30 minuta. Umiješajte brašno i napravite smjesu za kruh. Smjesu dobro zamotajte prozirnom folijom i ostavite je preko noći u hladnjaku, sutradan bi trebala biti dvostruko veća.
Podijelite smjesu u dva dijela i napravite bagete pa ih stavite u maslacem namašćene kalupe. Ostavite da se ponovo dižu na sobnoj temperaturi dok im se volumen ne udvostruči. Kad su spremni za pečenje, premažite ih s gornje strane vodom i stavite peći u zagrijanu pećnicu 40 minuta na 180 °C.
Zajedno s kruhom u pećnicu stavite i posudu koja podnosi toplinu dopola napunjenu vodom, tako da tijekom pečenja para lagano ovlažuje kruh pa će korica biti ljepša. Kada je kruh gotov, izvadite ga iz kalupa i pustite da se ohladi barem pola sata te ga potom konzumirajte.
Ako nemate kalupe za kruh, možete napraviti tvrđu smjesu (staviti 100 g više bijelog brašna) pa sutradan raditi bagete koje ćete peći i pripremati na isti način.