Dagnje na buzaru
sastojci
- 2 kg dagnji
- 150 g mladog luka
- 4 režnja češnjaka
- 600 g pelata rajčica
- 150 ml maslinovog ulja
- 150 ml bijelog vina
- 20 g krušnih mrvica
- 8 g soli
- 1 limun
Način pripreme
Bijeli dio mladog luka sitno nasjeckajte i popržite na pola količine maslinova ulja, dodajte sitno sjeckani češnjak, popržite 1 minutu samo da zabijeli, dodajte pelate, gnječite ih kuhačom, pirjajte 20 minuta da tekućina reducira.
Uzmite široku posudu debelog dna, jako je zagrijte, ubacite dagnje, pokapajte maslinovim uljem, poklopite i tresite da se dagnje otvore. Kad se dagnje otvore, podlijte bijelim vinom, dodajte krušne mrvice, kratko prokuhajte i spojite s umakom od rajčice.
Po potrebi posolite, kuhajte još minutu, pokapajte s malo ulja, pospite koso rezanim zelenim dijelom mladog luka. Poslužite uz kriške limuna.
Dagnje možete držati u slanoj vodi sat vremena prije kuhanja.