sastojci
- 500 g pilećih jetrica
- 150 g pancete u komadu
- 1 veća glavica crvenog luka
- 1 žlica maslinova ulja
- 100 g maslaca
- 0.03 l kvalitetnog konjaka
- 0.05 l prošeka
- 1 reska jabuka
- 2 jaja
- 1 žlica Dijon senfa
- 1 žlica suhog grožđa
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Operite pileća jetrica pa ih očistite od svih žilica i masnoće. Narežite ih na komade. Očistite crveni luk pa ga nasjeckajte na sitno. Nasjeckajte i pancetu na manje komade. Jabuku ogulite, narežite na kriške pa nakon toga na tanke ploške. U manju posudu stavite kuhati dva jaja. U toplu vodu stavite namakati suho grožđe da omekša.
Kad ste pripremili sve namirnice možete krenuti sa pripremom pileće paštete. U većoj tavi debljeg dna zagrijte pola maslaca i žlicu maslinova ulja. Na toj masnoći prvo prepržite nasjeckanu pancetu. Kad se masnoća iz pancete lagano otopila dodajte sitno sjeckani crveni luk i pržite ga dok lagano ne požuti i pusti svoju aromu. Dodajte jetrica pa ih pirjajte 10 minuta pazeći da se ne prepeku. Posolite i popaprite po želji. Dodajte konjak i pojačajte vatru kako bi alkohol brže ispario a ostale samo božanstvene arome vina. umiješajte jabuke narezane na ploške i sve lagano zalijte prošekom. Pred kraj dodajte namočeno suho grožđe i drugi dio maslaca. Skinite s vatre i lagano miješajte da se maslac rastopi. Pazite da predugo ne ostavite jetrica da vam se hlade jer će vam upiti svu tekućinu i nećete je moći promiješati u blenderu pa će vam pašteta ostati presuha.
Dok se smjesa hladi ogulite skuhana jaja i lagano ih nasjeckajte. Stavite smjesu s jetricama u blender, dodajte kuhana jaja, 2 žlice Dijon senfa pa sve u blenderu lagano promiješajte da dobijete glatku smjesu jetrene pileće paštete. Stavite je u manje zdjelice pa odložite u hladnjak na nekoliko sati da se ohladi a najukusnija je sljedeće jutro. Prilikom posluživanja paštetu možete ukrasiti sa prepečenim hrskavim listovima kadulje.