sastojci
- 1 jaje
- 140 g šećera
- 85 g masti (maslaca)
- 25 ml mlijeka
- 25 ml vode
- 75 g meda
- 430 g glatkog brašna
- 1 žličica sode bikarbone
- 10 g kakaa u prahu
- začini cimet, klinčić, oraščić
Krema
- 200 ml slatkog vrhnja
- 400 ml mlijeka
- 90 g glatkog brašna
- 50 g šećera
- 50 g meda
- 250 g maslaca sobne temperature
Način pripreme
Na vodenoj kupelji pjenjačom miješajte jaje, med, šećer, mast, kakao, mlijeko i vodu dok se šećer ne rastopi – ali ne miješajte predugo kako se jaje ne bi zgrušalo. U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, sodu bikarbonu i začine.
Posudu s mokrim sastojcima maknite s vatre i u nju postupno umiješajte suhe sastojke (brašno, sodu, začine). Dobiveno tijesto razdijelite u šest kuglica jednake težine pa svaku zamotajte u prozirnu foliju.
Tijesto razvaljajte na silikonskoj podlozi ili papiru za pečenje, uz što manje brašnjenja. Kore pecite 6 - 8 minuta, jednu po jednu, u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 °C.
Pečene kore slažite na ravnu površinu, jednu na drugu, razdvojite ih masnim papirom, odozgo pritisnite ravnom daskom i ostavite da se ohlade.
U međuvremenu, za kremu zakuhajte vrhnje, šećer i pola količine mlijeka. Pomiješajte brašno i ostatak mlijeka da dobijete kremu bez grudica. Zakuhano mlijeko maknite s vatre i kroz cjedilo dodajte smjesu brašna i mlijeka pa sve vratite na vatru i kuhajte dok se krema ne zgusne. Prozirnom folijom prekrijte vruću kremu, tik uz njenu površinu da se ne stvori korica na njoj. Ohladite na sobnu temperaturu.
U ohlađenu kremu umiješajte med i maslac. Kremu izvažite i raspodijelite na pet jednakih dijelova. Na dno posude za pečenje stavite prvu koru, premažite je kremom, poklopite drugom korom, stavite kremu i tako redom dok ne stavite i zadnju koru.
Zadnju koru prekrijte masnim papirom i pritisnite ravnom pločom. Ostavite medenu pitu u hladnjak da se krema stisne i kore omekšaju, najbolje da odstoji preko noći. Oštrim, tankim nožem narežite kocke i poslužite.