sastojci

  • 800 g svinjskog buta bez masnoće (narezanog na veće kockice)
  • 1 crveni luk (sitno narezan)
  • 2 mrkve (naribane)
  • 1 srednji korjen pastrnjaka (oguljen I nariban nariban)
  • 1 žlica nasjeckanih listova svježeg ružmarina
  • 2 žlice brašna
  • 8 srednjih šampinjona
  • 2 žlice oguljenog ječma
  • 300 ml tamnog piva
  • 500 ml junećeg temeljca
  • kao prilog skuhajte njoke ili domaće pljukance
  • maslinovo ulje
  • sol i svježe mljeveni papar

Način pripreme

01

Zagrijte pećnicu na 180°C. Očistite luk, operite i naribajte mrkvu i pastrnjak.  Svinjski but očistite od masnoće i nasijecite ga na veće kocke (cca 3-4 cm). Kockice svinjetine stavite u veću zdjelu pa ih dobro začinite solju i paprom. Dodajte sitno sjeckane listove ružmarina i dvije žlice brašna. Sve dobro promiješajte da se meso dobro obloži.

02

U dubljoj posudi (koja se može poklopiti i staviti u pećnicu) zagrijte nekoliko žlica maslinova ulja pa na njemu prepržite svinjetinu da dobije zlatnu boju. Meso možete pržiti u nekoliko rundi kako bi se što bolje ispeklo. Preprženo meso stavite u zdjelu sa strane te poklopite da se ne hladi.

03

Malo smanjite plamen pa u istoj masnoći prepržite luk, mrkvu, gljive i pastrnjak. Kad je povrće omekšalo, vratite u nju meso, dodajte ječam I sve zalijte tamnim pivom. Pustite da se meso i povrće pirjaju u tamnom pivu nekoliko minuta pa dodajte temeljac.  Pričekajte da složenac zakuha, smanjite vatru te kuhajte još 20 minuta na laganoj vatri kako bi se tekućina malo reducirala. Nakon toga posudu  poklopite i stavite u pećnicu na sat vremena dok meso ne omekša a vaš složenac postane gust i spreman za posluživanje uz domaće njoke ili istarske pljukance. Ne moramo niti spominjati da uz ovo jelo izvrsno ide čaša blago rashlađenog tamnog piva.

podijeli