Gregada
sastojci
- 800 g svježe bijele ribe (brancin, orada, oslić, arbun itd)
- 600 g krumpira
- 3 srednja crvena luka
- 4 režnja češnjaka
- 1.5 dcl maslinova ulja
- 2 dcl suhog bijelog vina
- 1 žlica nasjeckanog svježeg peršina
- 2-3 lista lovora
- morska sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Za početak ribu dobro očistite i operite. Ako je veća narežite je na komade a ako je manja možete je ostaviti cijelu. Crveni luk očistite pa ga tanko narežite na kolutove. češnjak očistite pa narežite na tanke listiće. Krumpir ogulite, operite pa narežite na ploške debljine 1-2 cm. Listove svježeg peršina narežite na sitno.
U većoj dubljoj tavi debljeg dna zagrijte maslinovo ulje pa na njemu popržite nasjeckani crveni luk dok ne požuti. Pred kraj dodajte na listiće nasjeckani češnjak pa pržite luk još par minuta. Sada na luk posložite ploške krumpira koje ste prethodno posolili i popaprili. Krumpir pospite polovicom nasjeckanog češnjaka pa na njega položite narezanu ribu. Sve podlijte s vinom i vodom tek toliko da lagano prekrije gornji dio ribe. Sada dodajte lovor pa još posolite i popaprite po želji. Pojačajte vatru dok tekućina ne zakuha a onda je smanjite i lagano sve kuhajte dok se krumpir ne skuha, a tekućina ne reducira. Gregadu nikako nemojte miješati nego je lagano protresite kako se ne bi zalijepila za dno lonca.
Nakon 20 minuta kuhanja probajte krumpir vilicom i ako je kuhan ugasite plamen i pustite gregadu da se malo “odmori”. Još je malo zalijte maslinovim uljem i pospite peršinom pa navalite na ovo jednostavno ali božanski ukusno jelo koje je često na jelovniku stanovnika naših dalmatinskih otoka. Uz ovo jelo poslužite narezani domaći kruh.