sastojci
Tijesto:
- 300 g oštrog brašna
- 200 g maslaca
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 prašak za pecivo
- 1 jaje
- 30 g kiselog vrhnja
- 1 prstohvat soli
- ribana korica limuna
Nadjev:
- 1 kg jabuka
- 100 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 60 g mljevenih keksa
- 2 g cimeta
- 50 g šećera u prahu
Način pripreme
Stavite u posudu brašno, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, ribanu koricu limuna i prstohvat soli, dodajte kockice hladnog maslaca i počnite rukama mijesiti da dobijete mrvičasto tijesto.
Tijestu dodajte razmućeno jaje i kiselo vrhnje, zamijesite tijesto do kraja. Podijelite tijesto na dva jednaka dijela, zamotajte u prozirnu foliju, odložite u hladnjak na 30 minuta.
U međuvremenu pripremite nadjev, jabuke ogulite, očistite i naribajte. Jabukama dodajte šećer, vanilin šećer, cimet i mljevene kekse, promiješajte. Zagrijte pećnicu na 170 °C, lim za pečenje premažite maslacem i pospite oštrim brašnom.
Razvaljajte polovicu tijesta između dva komada prozirne folije, prebacite u lim, izbockajte tijesto vilicom, pecite 8 minuta. U međuvremenu razvaljajte drugu polovicu tijesta.
Raspodijelite i poravnajte nadjev na prvu koru, pokrijte drugim tijestom, bockajte ga vilicom, vratite u pećnicu još 30 – 35 minuta. Toplu pitu pospite šećerom u prahu.
U nadjev od jabuka možete dodati mljevene ili jako sitno nasjeckane orahe, same ili umiješane u snijeg od 2 bjelanjka.