sastojci

Tijesto:

  • 300 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 jaje
  • 30 g kiselog vrhnja
  • 1 prstohvat soli
  • ribana korica limuna

Nadjev:

  • 1 kg jabuka
  • 100 g šećera
  • 2 vanilin šećera
  • 60 g mljevenih keksa
  • 2 g cimeta
  • 50 g šećera u prahu

Način pripreme

01

Stavite u posudu brašno, šećer, vanilin šećer, prašak za pecivo, ribanu koricu limuna i prstohvat soli, dodajte kockice hladnog maslaca i počnite rukama mijesiti da dobijete mrvičasto tijesto.

02

Tijestu dodajte razmućeno jaje i kiselo vrhnje, zamijesite tijesto do kraja. Podijelite tijesto na dva jednaka dijela, zamotajte u prozirnu foliju, odložite u hladnjak na 30 minuta.

03

U međuvremenu pripremite nadjev, jabuke ogulite, očistite i naribajte. Jabukama dodajte šećer, vanilin šećer, cimet i mljevene kekse, promiješajte. Zagrijte pećnicu na 170 °C, lim za pečenje premažite maslacem i pospite oštrim brašnom.

04

Razvaljajte polovicu tijesta između dva komada prozirne folije, prebacite u lim, izbockajte tijesto vilicom, pecite 8 minuta. U međuvremenu razvaljajte drugu polovicu tijesta.

05

Raspodijelite i poravnajte nadjev na prvu koru, pokrijte drugim tijestom, bockajte ga vilicom, vratite u pećnicu još 30 – 35 minuta. Toplu pitu pospite šećerom u prahu.

U nadjev od jabuka možete dodati mljevene ili jako sitno nasjeckane orahe, same ili umiješane u snijeg od 2 bjelanjka.

podijeli