sastojci

  • 1 patka srednje veličine (1.5-2 kg)
  • svježi timijan
  • 0.5 naranče
  • 2 žlice meda
  • 2 žlice vinskog octa

Za umak

  • 1 žlica šećera
  • 2 naranče
  • 50 ml likera Grand Marnier
  • sol
  • papar
  • 1 žličica škrobnog brašna
  • naranča za posluživanje

Način pripreme

01

Patku posolite izvana i iznutra, i izbodite (vrhom noža ili vilicom) na nekoliko mjesta da iscuri višak masnoće. U patku stavite pola naranče i timijan. Krilca privežite uz tijelo patke da ne izgore tijekom pečenja. Pomiješajte med s octom i premažite patku.

02

Položite je u posudu za pečenje na rešetku i podlijte vodom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 170°C i pecite sve zajedno oko sat i pol da kožica postane hrskava i smeđa.

03

Patku izvadite (omotajte folijom) i ostavite da odstoji prije rezanja. Sok od pečenja procijedite i uklonite masnoću.

04

Iscijedite naranču pa koricu očistite od suvišnog, bijelog dijela i narežite na trakice i isperite u vrućoj vodi. Šećer zagrijte da se otopi i lagano karamelizira, dodajte sok naranče (150 ml) i kuhajte da dobijete umak.

05

Dodajte koricu naranče, liker, sok od pečenja (oko 150 ml) i zgusnite škrobnim brašnom razmućenim u malo vode. Patku narežite i poslužite s umakom od naranče, te pirjanim graškom i pečenim krumpirima.

podijeli

Proizvodi iz recepta