Patka s umakom od naranče
sastojci
- 1 patka srednje veličine (1.5-2 kg)
- svježi timijan
- 0.5 naranče
- 2 žlice meda
- 2 žlice vinskog octa
Za umak
- 1 žlica šećera
- 2 naranče
- 50 ml likera Grand Marnier
- sol
- papar
- 1 žličica škrobnog brašna
- naranča za posluživanje
Način pripreme
Patku posolite izvana i iznutra, i izbodite (vrhom noža ili vilicom) na nekoliko mjesta da iscuri višak masnoće. U patku stavite pola naranče i timijan. Krilca privežite uz tijelo patke da ne izgore tijekom pečenja. Pomiješajte med s octom i premažite patku.
Položite je u posudu za pečenje na rešetku i podlijte vodom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 30 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 170°C i pecite sve zajedno oko sat i pol da kožica postane hrskava i smeđa.
Patku izvadite (omotajte folijom) i ostavite da odstoji prije rezanja. Sok od pečenja procijedite i uklonite masnoću.
Iscijedite naranču pa koricu očistite od suvišnog, bijelog dijela i narežite na trakice i isperite u vrućoj vodi. Šećer zagrijte da se otopi i lagano karamelizira, dodajte sok naranče (150 ml) i kuhajte da dobijete umak.
Dodajte koricu naranče, liker, sok od pečenja (oko 150 ml) i zgusnite škrobnim brašnom razmućenim u malo vode. Patku narežite i poslužite s umakom od naranče, te pirjanim graškom i pečenim krumpirima.