Istarski žgvacet s palentom
sastojci
- 600 g svinjske plećke očišćene od masnoće
- 100 ml bijelog suhog vina (Malvazija)
- 20 g brašna
- 2 srednje glavice crvenog luka
- 1 očišćena svježa rajčica (narezana na kockice)
- 100 ml pirea od rajčice
- 4 režnja češnjaka
- maslinovo ulje
- majčina dušica
- ružmarin
- svježi peršin
- sol
- papar
Način pripreme
Narežite svinjsku plećku na kockice pa ih lagano uvaljate u brašno. Zagrijte 3-4 žlice maslinova ulja u većoj posudi, pa dodajte kockice plećke. Pržite ih nekoliko minuta dok ne dobiju zlatnu boju, a zatim dodajte sitno narezani crveni luk. Posolite sve zajedno pa pirjajte dok luk ne omekša, oko 5 minuta. Dodajte sitno sjeckani češnjak pa sve lagano promiješajte
Dodajte sitno sjeckane rajčice kojima ste prethodno ogulili koži i izvadili sjemenke. Podlijte sve vinom, pojačajte vatru da vino brže ishlapi tako da ostane samo njegov blagi miris. Ubacite grančicu ružmarina i timijana, svježe mljeveni papar i pire od rajčice. Podlijte sve s malo vode. Kuhajte na laganoj vatri oko sat vremena dok meso ne bude kuhano i umak se ne zgusne.
Palentu skuhajte prema uputama na pakiranju, i na kraju dodajte 2-3 žlice maslinova ulja, soli i svježe mljevenog papra. Servirajte tako da na tanjur stavite palentu i po njoj lagano prelijete slasni žgvacet. Istrijani najčešće žgvacet spremaju od piletine i puretine ali ni ovaj od svinjske plećke neće biti ništa manje ukusan.