Sporo pečeno meso iz pećnice
sastojci
- 1.5 kg svinjske plećke ili vrata
- 1 žlica senfa
- sol
- papar
- vode, po potrebi
- 3 veće glavice luka
- 2 češnja češnjaka
- lovor, timijan
- ulje
Način pripreme
Meso izrežite na 2 - 3 komada, posolite, popaprite i premažite senfom. U posudu od lijevanog željeza ili sličnu ulijte ulje, dobro zagrijte pa na jakoj vatri zapecite meso sa svih strana.
Zagrijte pećnicu na 180 °C. U posudu s mesom dodajte luk narezan na veće komade, lovor, timijan i češnjak. Poklopite i stavite u zagrijanu pećnicu. Nakon 20 minuta smanjite temperaturu na 150 °C i pecite 2 – 2,5 sata.
Tijekom pečenja meso zalijevajte masnoćom od pečenja i vodom po potrebi. Otklopite meso i pecite na jačoj vatri još 10 – 15 minuta. Izvadite meso na tanjur za serviranje, a luk i umak od pečenja izmiksajte štapnim mikserom.
Po potrebi umak malo razrijedite, doradite začinima i poslužite uz njoke ili pire od krumpira.
Dugim pečenjem na niskoj temperaturi meso ostaje sočno i mekano.