Dinstani svježi kupus s teletinom
sastojci
- 600 g teleće plećke (bez masnoće)
- 100 g mesnate slanine
- 1 srednja glavica svježeg kupusa
- 2 glavice crvenog luka
- 2 srednje mrkve
- 1 manja koraba
- 1 srednja jabuka
- 2 svježe čili papričice
- 300 ml povrtnog temeljca
- 200 ml pirea od rajčice
- 50 ml jabučnog octa
- 1 žličica mljevenog kima
- 2 žlice brašna
- maslinovo ulje
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Teleću plećku očistite od masnoće pa je narežite na kockice 3x3 cm. Uvaljajte u brašno pa odložite sa strane. Očistite crveni luk pa ga narežite na sitno. Svježi zeleni kupus razrežite na četvrtine pa ga narežite na tanke trake. Mesnatu slaninu narežite na sitno. Korabu, mrkvu i jabuku naribajte na srednji ribež. Čili papričice očistite od sjemenki pa ih narežite na sitno. Sa strane zagrijte povrtni temeljac.
Zagrijte dublju posudu pa na zagrijanom maslinovu ulju prepržite kockice teletine uvaljane u brašno dok ne dobiju zlatnu boju. Odložite ih za strane dok dinstate povrće. Očistite tavu, dodajte maslinovo ulje pa prepržite na sitno rezanu slaninu i čili papričicu. Dodajte narezani crveni luk pa ga dinstajte do zlatno žute boje. Sada dodajte naribanu mrkvu, korabu i jabuku pa sve dinstajte dok povrće malo ne omekša. Na kraju dodajte malo mljevenog kima radi arome.
Vratite meso u dinstano povrće, posolite, popaprite pa dodajte još povrtnog temeljca. Nakon nekoliko minuta dodajte i narezani svježi kupus. Dinstajte na laganoj vatri dok kupus malo ne omekša dodavajući po potrebi povrtnog temeljca. Kada je kupus omekšao do pola, ulijte i pire od rajčice skupa sa žlicom jabučnog octa pa sve dinstajte na laganoj vatri dok kupus ne bude kuhan, a teletina ne omekša do kraja. Poslužite toplo s pireom od celera i krumpira.