sastojci

  • 150 g maslaca
  • 500 g glatkog brašna
  • 20 g svježeg kvasca
  • 4 jaja
  • 100 ml mlijeka
  • 50 g šećera
  • 1 soli
  • 1 žumanjak, za premazivanje

Način pripreme

01

Maslac rastopite na blagoj vatri. Svježi kvasac rastopite u toplom mlijeku koje ste pomiješali sa šećerom. Ostavite sa strane da se zapjeni.

02

U samostojeći mikser sa spiralnim nastavcima za tijesto stavite brašno, sol, maslac i jaja pa miksajte dok ne dobijete glatkog tijesto. Prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite da udvostruči volumen. Premijesite tijesto i razvaljajte.

03

Metalnu zdjelu naopako okrenite i položite je u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje. Izrežite tijesto na trakice i položite da zvjezdasto padaju niz posudu sa svih strana. Potom ih vodoravno isprepletite trakama tijesta, provlačeći ih naizmjence ispod i iznad okomitih traka tijesta.

04

Dno obrubite pletenicom koju ste ispleli od traka tijesta. Pritisnite vrh da se trake spoje.

05

Premažite razmućenim žumanjkom i pecite na 200 °C dok ne porumeni. Ostavite da se ohladi pa preokrenite i koristite kao jestivu košaru.

Papir za pečenje malo pobrašnite kako bisti bili sigurni da se tijesto neće zalijepiti.

podijeli