sastojci
- 800 g mesa vepra
- 800 g crvenoga luka
- 3 češnja češnjaka
- 200 g mrkve
- 100 g korijena celera
- 100 g korijena peršina
- 100 g pelata rajčice
- 50 g svinjske masti
- 150 ml crnoga vina
- 1 bobica kleka
- 1 grančica svježeg ružmarina
- sol i papar
- 150 g palente
- 100 ml mlijeka
- 400 ml vode
- 60 g maslaca
- 50 ml maslinova ulja
Način pripreme
Meso narežite na kocke, prelijte ga crnim vinom i ostavite da odstoji 1 - 2 sata.
Nasjeckajte luk i češnjak, mrkvu na krupno naribajte, a celer i peršin nasitno. Zagrijte mast, dodajte luk i pirjajte ga 30 minuta na laganoj vatri.
U međuvremenu meso izvadite iz paca, posušite ga i posolite pa zapecite sa svih strana na svinjskoj masti zajedno s nekoliko listića sitno nasjeckanog ružmarina. Vino od paca sačuvajte.
Nakon 30 minuta pirjanja luka, dodajte u tavu mrkvu, celer i peršin. Kratko ih pržite, a potom im dodajte kocke mesa i sitno nasjeckani češnjak. Podlijte vinom, malo posolite, dodajte klekovu bobicu i pelate rajčice pa pirjajte dok meso ne omekša. Začinite, po želji, solju i paprom.
Za palentu zakipite mlijeko, vodu i maslinovo ulje pa posolite. Kada proključa, zakuhajte palentu i kuhajte 2 - 3 minute, a na kraju dodajte kockice ledenog maslaca. Gulaš poslužite s palentom uz dodatak grančice ružmarina.
Za gulaš vam treba onoliko luka koliko i mesa, tako ćete dobiti gust umak.