sastojci
- 600 ml reduciranog ribljeg temeljca
- 600 g oslića
- 300 ml punomasnog mlijeka
- 300 ml punomasnog jogurta
- 1 vezica koromača
- 1 vezica peršina
- 4 jaja
- 60 ml maslinova ulja
- sol
Temeljac:
- 50 g mrkve
- 100 g korijena celera
- 100 g korijena peršina
- 100 g crvenog luka
- 1 češanj češnjaka
- 30 ml maslinova ulja
- 50 ml bijelog vina
Način pripreme
Očistite i filetirajte ribu. Skuhajte temeljac tako da na maslinovu ulju popržite ploškice crvenog luka, mrkve, celera i peršina pa dodate zgnječeni češnjak. Podlijte bijelim vinom, dodajte glave i kosti oslića, papar i dolijte vode pa kuhajte 30 minuta.
Procijedite temeljac i u njemu poširajte filete oslića narezane na manje komade. Filete odložite sa strane. Temeljac posolite i ohladite.
U međuvremenu, skuhajte jaja. Zamutite mlijeko i jogurt i spojite s ohlađenom juhom. U zdjelice stavite jaja narezana na četvrtine, prelijte juhom, pospite obilno nasjeckanim peršinom i koromačem i dodajte ribu.
Ribu poširajte, tj. kuhajte na temperaturi od 90 do 100 °C, a jaja nemojte kuhati dulje od 8 minuta da žumanjak ne bi pozelenio.