Kruh s puretinom i gljivama – „Novozagorska purica“
sastojci
Tijesto:
- 500 g glatkog brašna
- 20 g kvasca
- 20 g šećera
- 100 ml mlijeka
- 200 ml tople vode
- 50 ml maslinova ulja
- 8 g soli
Nadjev:
- 400 g purećeg filea, prsa
- 150 g bukovača
- 100 g crvenog luka
- 2 češnja češnjaka
- 80 g domaće šunke
- 40 g svinjske masti
- 50 g maslaca za kalup
Način pripreme
Kvasac izmrvite u malo toplog mlijeka i šećera pa ostavite da nadođe na toplome mjestu. Brašnu dodajte nadošli kvasac, mlijeko, ulje, vodu i sol pa umijesite meko tijesto. Ostavite ga da odstoji na toplome mjestu da mu se volumen udvostruči.
U međuvremenu narežite puretinu na kocke veličine 1 x 1 cm, šunku na kockice, bukovače na trakice, a crveni luk i češnjak sitno nasjeckajte.
Na zagrijanoj masnoći kratko (1 min) popržite kockice puretine, uz stalno miješanje dodajte crveni luk, zatim šunku, češnjak (samo da pobijeli) i na kraju bukovače. Posolite i popaprite pa stavite sa strane da se ohladi.
Razvaljajte tijesto, stavite nadjev po cijeloj dužini jedne četvrtine tijesta i zarolajte ga. Nadjeveni kruh stavite u maslacem namazan kalup i pecite 40 - 50 minuta na 170 °C. Poslužite toplo i posuto nasjeckanim vlascem.