Kruh s puretinom i gljivama – „Novozagorska purica“

sastojci

  • 500 g glatkog brašna
  • 20 g kvasca
  • 20 g šećera
  • 100 ml mlijeka
  • 200 ml tople vode
  • 50 ml maslinova ulja
  • 8 g soli
  • 400 g purećeg filea, prsa
  • 150 g bukovača
  • 100 g crvenog luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 80 g domaće šunke
  • 40 g svinjske masti
  • 50 g maslaca za kalup

Način pripreme

01

Kvasac izmrvite u malo toplog mlijeka i šećera pa ostavite da nadođe na toplome mjestu. Brašnu dodajte nadošli kvasac, mlijeko, ulje, vodu i sol pa umijesite meko tijesto. Ostavite ga da odstoji na toplome mjestu da mu se volumen udvostruči.

02

U međuvremenu narežite puretinu na kocke veličine 1 x 1 cm, šunku na kockice, bukovače na trakice, a crveni luk i češnjak sitno nasjeckajte.

03

Na zagrijanoj masnoći kratko (1 min) popržite kockice puretine, uz stalno miješanje dodajte crveni luk, zatim šunku, češnjak (samo da pobijeli) i na kraju bukovače. Posolite i popaprite pa stavite sa strane da se ohladi.

04

Razvaljajte tijesto, stavite nadjev po cijeloj dužini jedne četvrtine tijesta i zarolajte ga. Nadjeveni kruh stavite u maslacem namazan kalup i pecite 40 - 50 minuta na 170 °C. Poslužite toplo i posuto nasjeckanim vlascem.

podijeli