sastojci

  • 1 kg svježih škampi
  • 2 veće glavice crvenog luka
  • 4 režnja češnjaka
  • 2 žlice pirea od rajčice
  • 5 dcl suhog bijelog vina (pošipa ili malvazije)
  • sol
  • svježe mljeveni crni papar
  • 1 dcl ekstra djevičanskog maslinova ulja
  • 1 žlica dalmatinskih trava (ružmarin, majčina dušica)
  • 2 žlice prošeka ili konjaka
  • šaka sitno sjeckanog peršina
  • 1 žlica krušnih mrvica

Način pripreme

01

Naribajte crveni luk na krupni ribež pa ga stavite pirjati na maslinovo ulje na laganoj vatri. Nakon što je luk počeo žutiti dodajte usitnjeni češnjak i pire od rajčice.

02

Dodajte škampe, malo promiješajte te sve zalijte vinom. Kuhajte sve 20 minuta poklopljeno na laganoj vatri. Dodajte prošek (ili konjak), usitnjeni peršin, začine te krušne mrvice po želji (pazite da ne pretjerate s krušnim mrvicama jer će vam buzara biti pregusta). Popaprite, posolite pa pustite da kuha još 5 minuta da se okusi prožmu.

03

Poslužite toplo uz domaći bijeli kruh za “točanje” i čašu rashlađenog bijelog vina.

podijeli

Proizvodi iz recepta

sol-morska-spar-100g.jpg
Sol morska
Češnjak