sastojci
Za tijesto
- 375 g brašna
- 3 žličice praška za pecivo
- 75 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 2 jaja
- 175 g maslaca
Za nadjev
- 400 g pekmeza od šljiva
- 400 g mljevenog maka
- 300 ml vode
- 240 ml slatkog vrhnja
- 30 g maslaca
- 4 žlice meda
- 1 žličica cimeta
- 6 srednje velikih jabuka
- 1 jaje
Način pripreme
Pomiješajte brašno sa praškom za pecivo. Hladan maslac izrežite na kocke i utisnite ga u brašno. Radite brzo dok ne dobijete mrvastu smjesu. Dodajte šećer, vanilin šećer i jaja i umijesite glatko tijesto.
Lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje. Razvaljajte tijesto na lim. Možete ga kratko staviti u hladnjak dok ne pripremite nadjev.
Pećnicu ugrijte na 180°C.
Pomiješajte mak i grožđice. U posudi zakuhajte vodu, slatko vrhnje, med i cimet i prelijte preko maka. Ostavite sa strane da se nadjev malo ohladi.
Jabuke ogulite, prepolovite, očistite od koštica i premažite polovicom limuna da ne potamne. Svaku polovicu jabuke lagano nožem uzdužno zarežite.
U nadjev od maka umiješajte jedno jaje.
Tijesto premažite pekmezom od šljiva i prelijte nadjevom od maka. Na nadjev poslažite jabuke. Pecite na 180°C oko 40 minuta.
Pomiješajte žlicu meda s 30g rastopljenog maslaca. Izvadite kolač iz pećnice, premažite jabuke maslacem i medom i vratite u pećnicu na još 10 minuta dok jabuke ne porumene.