Jesenska musaka
sastojci
- 800 g mljevene junetine SPAR (pakirano)
- 1 kocka mesnog temeljca
- 4 veća patlidžana
- 1 crveni luk
- 1 veća mrkva ili dvije srednje
- svežanj i korjen svježeg peršina ili celera
- 400 g umaka od rajčice SPAR
- 3 režnja češnjaka
- svježi timijan i peršin
- 250 g sira (gouda ili trapist)
- 2 žlice maslinova ulja
- sol i svježe mljeveni papar
Bešamel umak
- 25 g brašna
- 25 g maslaca
- 500 ml mlijeka
- muškatni oraščić
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Patlidžane operite, ogulite pa ih narežite na kolutove. Očistite crveni luk i češnjak pa ih narežite na sitno. Ogulite mrkvu i korijen peršina pa ih naribajte. Listove peršina i timijana nasjeckajte na sitno.
Zagrijte grill tavu pa na njoj bez ulja prepecite narezani patlidžan. Posolite ga i pokapajte maslinovim ulje pa ga odložite sa strane. U drugoj dubljoj tavi debljeg dna zagrijte maslinovo ulje pa na njemu prodinstajte crveni luk, naribanu mrkvu i peršin. Podlijte sve s malo mesnog temeljca. Kada povrće omekša dodajte meso pa ga kratko dinstajte dok se ne razrahli i promjeni boju. Dodajte umak od rajčice, dio nasjeckanih listova peršina i timijana pa sve lagano dinstajte dok se tekućina malo ne reducira.
U manjoj posudi sa strane napravite bešamel. Zagrijte maslac na laganoj vatri pa mu dodajte brašno i sve lagano miješajte dok se ne povežu. Lagano dodajte mlijeko pa pustite da zavrije. Kuhajte na laganoj vatri do željene gustoće. Na kraju dodajte sol i mljeveni muškatni oraščić.
Na dno keramičke posude u kojoj ćete peći musaku stavite bešamel. Na njega posložite narezani prepečeni patlidžan da prekrije dno posude. Na patlidžan stavite mesni umak pa na njega opet bešamel i tako redom dok ne potrošite sve namirnice a završni sloj mora biti patlidžan. Na kraju naribajte sir i prelijte s ostatkom bešamela. Pospite s nasjeckanim timijanom i peršinom pa stavite peći na 180oC oko 30 minuta dok se sir ne rastopi i dobije tamniju žutu boju.