sastojci
- 800 g žućkastog, brašnastog krumpira
- 250 g oštrog brašna
- 1 jaje
- 40 g maslaca
- sol
- 250 g svježih ili smrznutih šljiva
- 80-100 g šećera
- cimet po želji
Preljev
- 150 g maslaca
- 150 g krušnih mrvica
- 1 vanilin šećer
Način pripreme
Krumpir skuhajte, odmah ogulite i protisnite. Dodajte brašno i omekšali maslac, jaje i sol, zamijesite gipko tijesto. Razvaljajte tijesto na debljinu 6-8 mm, izrežite krugove promjera oko 8 cm.
Šljivama maknite košticu. U sredinu tijesta stavite šljivu i malo smjese šećera i cimeta, zatvorite, napravite knedle. Knedle kuhajte u dosta posoljene kipuće vode, 3-4 minute dok ne isplivaju.
Za preljev, zagrijte maslac, dodajte krušne mrvice, lagano popržite, dodajte vanilin šećer, prelijte preko vrućih knedla i poslužite.
Svježe šljive slobodno zamijenite pekmezom od šljiva ili drugim po vlastitom okusu.