Sporo kuhana janjetina s povrćem
sastojci
- 2 kg janjetine od plećke
- 2 poriluka
- 1 kg krumpira
- 500 g mrkve
- 500 g celera
- 2 svježe paprike
- 150 ml bijelog vina
- 300 ml mesnog temeljca
- 1.5 žličica soli
- svježe mljeveni papar
- 1 žlica senfa
- 1 žličica mljevene paprike
- 2 žlice nasjeckanog peršinovog lista
- 100 ml maslinovog ulja
Način pripreme
Janjetinu narežite na komade, posolite, popaprite, pospite mljevenom paprikom, dodajte senf i 2 žlice maslinovog ulja pa rukama sve umasirajte tako da se meso obloži svim sastojcima.
Ostavite tako 30 minuta. U veliku zagrijanu posudu od lijevanog željeza ili sličnu posudu debelog dna ulijte 4 žlice maslinovog ulja pa na vruće ulje dodajte pripremljeno meso.
Pržite ga na jakoj vatri dok sa svih strana ne dobije lijepu boju. Dodajte vino i pažljivo miješajte tako da kuhačom postružite sve što se eventualno zalijepilo za dno posude. Kada vino ispari, dodajte malo temeljca, poklopite i smanjite vatru.
Na jako laganoj vatri kuhajte oko sat i pol, uz povremeno dodavanje temeljca.
Očistite povrće i narežite ga na veće komade, dodajte mesu i nastavite poklopljeno kuhati na laganoj vatri još barem sat vremena. Otklopite, malo pojačajte vatru i ostavite tako još 15 minuta.
Po potrebi jelo još začinite i prije posluživanja pospite peršinovim listom.
Janjetinu možete sporo peći i u pećnici tako da prvih 20 minuta pečete na jakoj vatri, zatim poklopljeno nastavite dugo peći na niskoj temperaturi (od oko 160 °C) i na kraju zadnjih 15-ak minuta pojačajte i zapecite na 200 °C.