Tradicionalna grčka slastica Galaktoboureko

sastojci

  • 450 g listova za savijače
  • 80 g rastopljenog maslaca

Za kremu:

  • 1 l mlijeka
  • 200 g šećera
  • 100 g griza
  • 3 žlice gustina
  • 4 velika jaja
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • 1 limun, naribana korica
  • 50 g maslaca

Za sirup:

  • 200 g šećera
  • 200 ml vode
  • 1 limun, sok
  • 1 štapić cimeta
  • 1 žlica meda

Način pripreme

01

U velikom loncu zagrijte mlijeko na srednje jakoj vatri. Dodajte šećer i miješajte dok se ne rastopi. Postupno dodajite griz u mlijeko, stalno miješajući kako se ne bi stvorile grudice. Kuhajte smjesu na laganoj vatri dok se ne zgusne, 5 - 7 minuta.

02

U zdjeli umutite jaja s gustinom. Postupno dolijevajte po malo vruće smjese mlijeka i griza u jaja, stalno miješajući kako bi se jaja temperirala. Vratite smjesu jaja u lonac s ostatkom mlijeka i griza. Miješajte dok se sve dobro ne sjedini i zgusne pa maknite lonac s vatre.

03

Umiješajte ekstrakt vanilije, naribanu koricu limuna i maslac. Miješajte dok se maslac ne rastopi i smjesa postane glatka. Ostavite da se malo ohladi.

04

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Dno i stranice kalupa za pečenje (oko 32 x 23 cm) premažite rastopljenim maslacem. Položite jedan list za savijače u kalup tako da rubovi lista vise preko stranica kalupa. Premažite list rastopljenim maslacem. Ponovite postupak s pola količine listova za savijače, premazujući svaki list maslacem.

05

Preko posljednjeg lista u ovom sloju izlijte pripremljenu kremu od griza i ravnomjerno je rasporedite po cijeloj površini. Preklopite viseće rubove listova preko kreme pa položite preostale listove za savijaču preko kreme, premazujući svaki list rastopljenim maslacem. Posljednji list vrlo izdašno premažite maslacem.

06

Prije pečenja oštrim nožem narežite galaktoboureko na kvadrate ili rombove kako biste poslije pečenja lakše poslužili desert. Pecite u zagrijanoj pećnici 45 - 50 minuta ili dok listovi ne poprime zlatno smeđu boju i postanu hrskavi.

07

Dok se kolač peče, u loncu pomiješajte šećer, vodu, limunov sok i štapić cimeta. Zagrijte na srednje jakoj vatri, a kad provri, smanjite vatru i kuhajte još 10 minuta dok se sirup ne zgusne. Na kraju u sirup umiješajte med.

podijeli