
sastojci
- 700 g brašna za dizana tijesta
- 200 ml mlijeka
- 150 ml jogurta
- 40 g svježeg kvasca
- 2 jaja
- 60 g šećera
- 75 g mekanog maslaca
- 50 g kiselog vrhnja
- 30 ml rakije
- 30 ml ruma
- 20 g grožđica
- ribana korica limuna i naranče
- sol
- 600 ml ulja za prženje
- 60 g šećera u prahu za posipanje
Način pripreme
Namočite grožđice u rum. U malo toplog mlijeka izmrvite kvasac, dodajte žličicu šećera i ostavite na toplom da se diže. Stavite brašno u posudu u kojoj ćete mijesiti tijesto, dodajte uzdignuti kvasac, toplo mlijeko, šećer, maslac, vrhnje, jogurt, 1 jaje i 1 žumanjak, alkohol, ribanu koricu limuna i naranče, grožđice i sol.
Zamijesite gipko, elastično, mekano tijesto. Po potrebi možete dodati još vrhnja. Od tijesta oblikujte kuglu, pospite brašnom, pokrijte čistom kuhinjskom krpom, ostavite na toplom da se diže 1 sat.
Dignuto tijesto premijesite na pobrašnjenoj podlozi. Razvaljajte tijesto na debljinu 5 mm, rebrastim izrezivačem za tijesto izrežite krugove 3 – 4 cm promjera. Rubove polovice krugova premažite tankim slojem bjelanjka, poklopite nenamazanim krugom, zarotirajte među dlanovima da dobijete kuglicu.
Ostavite na toplom da se dižu oko 30 minuta. Fritule pecite u dobro zagrijanom ulju, okrećući do zlatnožute boje, odložite na kuhinjski ubrus. Tople fritule pospite šećerom u prahu i poslužite.
Visoka temperatura ulja brzo stvara koricu koja onemogućava prodor previše ulja. Optimalna temperatura je između 170 i 180 stupnjeva, ali nemojte raditi prevelike 'okruglice'.
Proizvodi iz recepta
