Pastrve u umaku od krastavaca
sastojci
- 2 pastrve od cca 500 g ili 4 manje
- 1 mrkva
- 1 stabljika celera
- sok polovice limuna
- 5 dcl suhog bijelog vina (malvazija)
- 1 glavica crvenog luka
- 1 svježi krastavac
- svježi vlasac
- 150 g majoneze
- 1 prstohvat ljute papričice
- maslinovo ulje
- sol i svježe mljeveni crni papar
Način pripreme
Očistite i operite pastrvu te ju dobro posušite. Operite povrće pa ga narežite na krupne komade. Pripremljeno povrće uz par zrnaca papra stavite u veću zagrijanu tavu te ga prodinstajte na malo maslinova ulja. Podlijte s bijelim vinom i 1lit. tople vode. Kuhajte povrtni temeljac oko 15-20 minuta pa ga procijedite kroz sitno cjedilo kako biste dobili bistru povrtnu juhu. Vratite juhu u tavu pa dodajte ribu, posolite, popaprite i stavite kuhati pastrvu 20 minuta. Ocijedite je i odstranite joj kožu pa izvadite kost tako da ostanu samo fileti. Odložite filete na toplo mjesto dok ne pripremite umak.
Prvo operite pa ogulite krastavac. Razrežite ga po pola pa mu žlicom odstranite koštice i srednji mekši dio. Oguljeni krastavac narežite na sitne kockice pa ga stavite u blender skupa sa majonezom i sokom od polovice limuna. Dodajte sol i sitno sjeckanu ljutu papričicu pa sve izblendajte u fini umak. Filete pastrve poslužite s kuhanim krumpirom i ovim predivnim umakom, a na kraju na sve dodajte sitno sjeckani vlasac.