Janjeći but s krumpirima, mrkvom i ljutikom
sastojci
- 2.5 kg janjećeg buta (s kosti)
- SPAR Vital Sol
- SPAR Šareni papar u zrnu
- svježi ružmarin
- SPAR PREMIUM Ekstra djevičansko maslinovo ulje
- 500 ml DESPAR Povrtnog temeljca
- 3 mrkve
- 4 ljutike
- 1.5 kg krumpira
- SPAR Sušeni timijan
Način pripreme
Janjeći but dobro natrljajte solju i paprom. S donje strane buta možete umetnuti grančicu-dvije svježeg ružmarina. Potom ga preselite u lim za pečenje i dobro nauljite.
Janjeći but okrenite kožom prema gore pa u lim ulijte povrtni temeljac. Ubacite još nekoliko grančica ružmarina i pecite 1 sat u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Povremeno podlijte meso dok se peče.
Mrkvu narežite na krupno, ljutike prepolovite, a krumpir narežite na veće kriške. Izvadite meso iz pećnice nakon sat vremena i oko buta posložite narezano povrće.
Povrće u limu posolite, pospite sušenim timijanom i pokapajte maslinovim uljem pa promiješajte i vratite sve u pećnicu.
Pecite još 1 sat i 15 minuta na 180 °C, a zatim namjestite pećnicu na gornji grijač i zapecite meso još 15 minuta.
Meso poslužite uz povrće i prelijte sokovima koji su ostali od pečenja.