sastojci
- 200 g suhog graha putreka
- 1 glavica crvenog luka
- 2 merlina
- 50 g maslaca
- 2 češnjaka
- 1 vezica peršinovog lista
- 1 jušna žlica gustina
- 1 jušna žlica milerama
- 50 g dimljene kožice špeka
- sol, bijeli mljeveni papar
Način pripreme
01
Grah namočite večer prije u hladnoj vodi. Stavite ga kuhati i kad prokipi 5 minuta ocijedite ga i operite. Ponovno ga stavite u hladnu vodu, malo posolite i kuhajte dok ne bude mekan.
02
U drugi lonac stavite maslac, dodajte sitno sjeckani crveni luk te kožicu od slanine. Kratko propirjajte, dodajte češnjak, podlijte s jednom litrom kipuće vode, dodajte narezani merlin, kuhajte 20 minuta, začinite solju i bijelim paprom.
03
Gustin, mileram i malo hladne vode razmutite mutilicom te ulijte u juhu kako bi ju zgusnuli. Na samom kraju dodajte kuhani grah i sitno sjeckani peršinov list.
Umjesto suhoh graha koristite onaj iz konzerve za bržu pripremu.