Gusta juha od graha putreka i korjenastog povrća - merlina

sastojci

  • 200 g suhog graha putreka
  • 1 glavica crvenog luka
  • 2 merlina
  • 50 g maslaca
  • 2 češnjaka
  • 1 vezica peršinovog lista
  • 1 jušna žlica gustina
  • 1 jušna žlica milerama
  • 50 g dimljene kožice špeka
  • sol, bijeli mljeveni papar

Način pripreme

01

Grah namočite večer prije u hladnoj vodi. Stavite ga kuhati i kad prokipi 5 minuta ocijedite ga i operite. Ponovno ga stavite u hladnu vodu, malo posolite i kuhajte dok ne bude mekan.

02

U drugi lonac stavite maslac, dodajte sitno sjeckani crveni luk te kožicu od slanine. Kratko propirjajte, dodajte češnjak, podlijte s jednom litrom kipuće vode, dodajte narezani merlin, kuhajte 20 minuta, začinite solju i bijelim paprom.

03

Gustin, mileram i malo hladne vode razmutite mutilicom te ulijte u juhu kako bi ju zgusnuli. Na samom kraju dodajte kuhani grah i sitno sjeckani peršinov list.

Umjesto suhoh graha koristite onaj iz konzerve za bržu pripremu.

podijeli