Teleći gulaš s pečenim patlidžanima

sastojci

  • 1.2 kg teletine s kostima (vrat ili plećka)
  • 600 g crvenog luka
  • 2-3 režnja češnjaka
  • 10 g koncentrata rajčice
  • 200 ml crnog vina
  • 200 g šampinjona
  • 300 g patlidžana
  • 120 ml maslinovog ulja
  • Sol, papar, chilli
  • 3-4 listića svježe mente

Temeljac:

  • 100 g mrkve
  • 100 g celera
  • 100 g peršina
  • 100 g crvenog luka

Način pripreme

01

Meso odvojite od kosti, narežite na kocke, posolite. Kost nacijepajte i kuhajte s malo korjenastog povrća, malom glavicom luka i par zrna papra da dobijete temeljac. Na maslinovom ulju ( 60 ml) opecite kocke mesa, odložite na stranu.

02

U istoj tavi pirjajte sitno sjeckani luk dvadesetak minuta ( po potrebi podlijte s malo temeljca), zabijelite ploškice češnjaka, upržite koncentrat rajčice, vratite meso, podlijte vinom, kuhajte da alkohol reducira. Nastavite kuhati na laganoj vatri povremeno podlijevajući temeljcem dok meso ne omekša.

03

Šampinjone narežite na ploške i dodajte u gulaš 2-3 minute prije kraja kuhanja. U međuvremenu patlidžane narežite na ploške, posolite i ostavite sa strane 20 minuta da puste eventualnu gorčinu.

04

Osušite patlidžane papirnatim ubrusom i ispecite u tavi na preostalom maslinovom ulju. Provjerite okus gulaša, po potrebi posolite, začinite svježe mljevenim paprom, dodajte kolute patlidžana, začinite okretom chillija iz mlinca, dekorirajte listićima mente i poslužite.

podijeli