Žličnjaci sa slaninom
sastojci
Za tijesto:
- 400 g oštrog brašna
- 4 jaja
- 50 ml mlijeka
- 1 žlica nasjeckanog peršina
- sol
Za prilog:
- 150 g suhe slanine
- 150 g luka
- 50 g maslaca
- sol
- papar
Način pripreme
Jaja razmutite i pomiješajte s mlijekom, pola žličice soli i nasjeckanim peršinom. Postupno im dodajte brašno i neprestano miješajte da dobijete polutekuće tijesto. Ostavite tijesto da odstoji 15-ak minuta, a zatim ga još jednom promiješajte i, ako bude potrebno, dodajte malo mlake vode.
U većoj posudi zakipite blago posoljenu vodu. U nju stavljajte jednu po jednu punu žličicu tijesta.
Stavljajte brzo kako se tijesto koje ste stavili prvo ne bi već skuhalo dok stavite zadnji dio tijesta.
Kad tijesto ispliva na površinu, kuhajte ga još 2 - 3 minute pa ga ocijedite i dobro ohladite pod mlazom hladne vode. Ostavite žličnjake da se dobro ocijede, a možete ih i lagano nauljiti kako se ne bi zalijepili jedan za drugi.
U širu dobro zagrijanu suhu tavu stavite slaninu narezanu na tanje i manje ploškice pa je pecite do zlatno smeđe boje.
Slaninu izvadite i ostavite sa strane, a na masnoću koju je pustila stavite na ploške narezani luk. Pržite ga dok ne dobije lijepu zlatno žutu boju pa dodajte maslac i miješajte dok se ne otopi. Zatim dodajte ocijeđeno kuhano tijesto i pržite ga dok se dobro ne zagrije i lagano zapeče.
U tavu vratite pečenu slaninu, kratko promiješajte i poslužite.
U gotovo jelo možete umiješati kiselo vrhnje ili natrganu skutu