sastojci
- 400 g glatkog brašna
- 0.5 žličice soli
- 1 kvasac(40 g)
- 100 ml mlijeka
- 80 g šećera
- 2 jaja
- 100 g maslaca
- 1 vanilin šećer
- malo naribane limunove korice
Za nadjev:
- 300 g mljevenih oraha
- 50 g meda
- 100 g šećera
- 1 žličica cimeta
- 100 ml mlijeka
Za premaz:
- 1 jaje
- 2 žlice mlijeka
Način pripreme
Kvasac razmutite u toplom mlijeku i ostavite da se diže 5 minuta. Brašnu dodajte sol, šećer, vanilin šećer, jaja, otopljeni maslac, limunovu koricu i dignuti kvasac. Po potrebi, dodajte vode i zamijesite glatko tijesto.
Stavite tijesto u nauljenu posudu, prekrijte i ostavite na toplom da se diže dok se volumen ne udvostruči (oko 1 sat).
Orahe, šećer, med i cimet prelijte vrelim mlijekom, promiješajte i ostavite da se hladi.
Dignuto tijesto oblikujte u valjak i razvaljajte na 0,5 cm debljine, premažite ga nadjevom i savijte u roladu. Prerežite tijesto po dužini da dobijete dva dijela te ih prepletite kao pletenicu. Prerezani dio s nadjevom treba biti okrenut prema gore.
Pletenicu stavite u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i ostavite da se diže još oko 20 minuta. Razmutite jaje i mlijeko pa premažite pletenicu. Pecite oko 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C.