Vijenac od mljevenoga mesa s prepeličjim jajima, pečen u tijestu
sastojci
Sastojci za tijesto:
- 350 g oštroga brašna
- 250 g maslaca
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 50 ml vode
- sol
Sastojci za nadjev:
- 600 g mljevenoga mesa
- 100 g kruha
- 100 ml mlijeka
- 100 g crvenoga luka
- 1-2 jaja
- 30 g maslaca
- 30-50 g krušnih mrvica
- sol
- papar
- 10 jaja od prepelice
- 1 žumanjak
Način pripreme
Najprije od brašna, maslaca, jaja, malo soli i vode zamijesite tijesto pa ga zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u hladnjak da odstoji dok pripremate nadjev.
Skuhajte prepeličja jaja i stavite ih u hladnu vodu da ih lakše ogulite.
Kruh narežite na kockice i prelijte ih toplim mlijekom. Luk sitno nasjeckajte i pržite ga kratko na maslacu, samo da omekša, pa ga malo posolite.
Mesu dodajte ocijeđeni kruh, jaja, ohlađeni luk, sol i papar pa dobro izmiješajte. Dodajte krušnih mrvica koliko bude potrebno. Ogulite jaja.
Razvaljajte tijesto između dvije folije da dobijete oblik pravokutnika veličine oko 12 x 40 cm pa ga prebacite u okrugli kalup, ali ostavite da tijesto visi preko vanjskog ruba kalupa. Meso oblikujte u valjak i položite ga na tijesto. Utisnite kuhana jaja u meso, preklopite rubove tijesta koji vise preko ruba kalupa pa nožem razrežite otvore otprilike iznad jaja. Od viška tijesta izrežite cvjetiće. Razmutite žumanjak s malo vode, premažite tijesto, zalijepite cvjetiće pa i njih premažite žumanjkom. Pecite oko 50 minuta u pećnici na 180 °C.
Jaja prepelice kuhajte 90 sekundi od trenutka kada voda zakipi, a potom ljusku razbijte nožem i sa skuhanih jaja ogulite koru u vodi.
Otvori izrezani na tijestu omogućuju da para koja nastaje prilikom pečenja izlazi van pa tijesto neće pucati.