Dalmatinska juha s dagnjama i kozicama

sastojci

  • 500 g dagnji
  • 500 g kozica
  • 150 g crvenog luka
  • 3 režnja češnjaka
  • 200 g svježe rajčice
  • 200 ml passata rajčice
  • 80 ml maslinovog ulja
  • 100 ml bijelog vina
  • 400 ml ribljeg temeljca
  • 20 g krušnih mrvica
  • 3-4 grančice peršina
  • sol po potrebi

Način pripreme

01

Rajčicu na vrhu zarežite u križ, blanširajte u kipućoj vodi da se kožica odvoji od mesa, ogulite i narežite na kockice.

02

U posudu ulijte pola količine maslinovog ulja, dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte 10 minuta, dodajte sitno sjeckani češnjak, kratko ga zabijelite pa dodajte kockice rajčice, kuhajte 1 – 2 minute, dodajte passatu i kad zakuha podlijte ribljim temeljcem i kratko prokuhajte.

03

Uzmite široku posudu debelog dna, zagrijte je pa u nju ubacite kozice i dagnje, poklopite, protresite, kad dagnje počnu puštati sok dodajte maslinovo ulje.

04

Kad se dagnje otvore podlijte bijelim vinom, pustite da kratko prokuha i dodajte sve iz prve posude, prokuhajte zajedno, pospite krušnim mrvicama do željene gustoće.

05

Prije posluživanja pospite sjeckanim peršinom.

Na isti način pripremite i škampe.

podijeli