
Pečeni svinjski hrbat s umakom od gljiva
sastojci
- 1.2 kg svinjskog hrpta bez kosti
- sol
- 50 g svinjske masti
Sastojci za umak:
- 150 g šampinjona
- 150 g bukovača
- 50 g maslaca
- 200 g crvenog luka
- 10 g škrobnog brašna
- 200 ml mesnog temeljca
- 100 ml vrhnja za kuhanje
- sol
- papar
- 4-5 listića svježe kadulje
Način pripreme
Meso posolite i pustite da se marinira 2 sata. Pecite na svinjskoj masti na 180 °C oko 90 minuta.
U međuvremenu sitno narežite luk i popržite na maslacu do zlatnožute boje, zatim dodajte narezane bukovače, nastavite pirjati, dodajte šampinjone, začinite solju i paprom i pirjajte desetak minuta.
Odvojite 50 ml temeljca, a preostalim podlijte gljive, prokuhajte pa dodajte vrhnje za kuhanje.
Razmutite škrob i 50 ml temeljca i stalno miješajući dodajte u umak, prokuhajte, probajte i po potrebi začinite.
Umak prelijte preko mesa, dodajte listiće kadulje i poslužite.
Aromu gljiva pojačajte dodavanjem suhih vrganja u prahu u umak.
Proizvodi iz recepta
