Pečeni svinjski hrbat s umakom od gljiva

sastojci

  • 1.2 kg svinjskog hrpta bez kosti
  • sol
  • 50 g svinjske masti
  • 150 g šampinjona
  • 150 g bukovača
  • 50 g maslaca
  • 200 g crvenog luka
  • 10 g škrobnog brašna
  • 200 ml mesnog temeljca
  • 100 ml vrhnja za kuhanje
  • sol
  • papar
  • 4-5 listića svježe kadulje

Način pripreme

01

Meso posolite i pustite da se marinira 2 sata. Pecite na svinjskoj masti na 180 °C oko 90 minuta. 

02

U međuvremenu sitno narežite luk i popržite na maslacu do zlatnožute boje, zatim dodajte narezane bukovače, nastavite pirjati, dodajte šampinjone, začinite solju i paprom i pirjajte desetak minuta.

03

Odvojite 50 ml temeljca, a preostalim podlijte gljive, prokuhajte pa dodajte vrhnje za kuhanje.

04

Razmutite škrob i 50 ml temeljca i stalno miješajući dodajte u umak, prokuhajte, probajte i po potrebi začinite.

05

Umak prelijte preko mesa, dodajte listiće kadulje i poslužite.

Aromu gljiva pojačajte dodavanjem suhih vrganja u prahu u umak.

podijeli