Brancin s koromačem, limunom i začinskim biljem
sastojci
- 4 brancina oko 350-400 g
- 2 glavice koromača, prepolovljene i tanko narezane
- 2 limuna, tanko rezana
- 4 žlice nasjeckanih listova svježeg kopra
- 4 žlice nasjeckanih listova svježeg peršina
- 4 žlice nasjeckanih listova timijana
- 8 listova lovora
- maslinovo ulje
- 300 ml bijelog vina
- sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 200°C. Dobro operite i očistite brancine od ljuski i iznutrica, pa im odstranite glavu i škrge. Pokapajte ih s malo maslinova ulja te ih odložite sa strane. Dobro operite limun pa ga narežite na ploške debljine nekoliko milimetara. Operite glavicu koromača pa ga nasjeckajte na tanke listiće. Timijan, kopar i peršin nasjeckajte na sitno. Sada u unutrašnjost svakog brancina stavite kriške limuna, narezani koromač, te nasjeckani peršin, kopar i timijan. Ribu dobro posolite i popaprite po želji.
U veću pripremljenu posudu za pečenje stavite preostali nasjeckani koromač, kriške limuna, začinsko bilje i lovor pa na posteljicu od povrća stavite pripremljene brancine. Zalijte sve s malo maslinova ulja i bijelog vina. Prekrijte posudu alu folijom pa stavite u zagrijanu pećnicu da se peče 25-30 minuta. Na pola pečenje skinite foliju pa ribu pelijte sokom od pečenja.
Nakon što je riba pečena stavite je sa strane i prekrijte alu folijom kako bi ostala topla. Posudu u kojoj se pekla riba stavite na plamen pa kuhajte nekoliko minuta dok se sokovi od pečenja lagano ne reduciraju. Procijedite umak u posebnu posudu.
Sada uzmite pečene brancine pa im odvojite meso od kosti tako da od svakog brancina dobijete dva lijepa fileta. Na tanjur za posluživanje položite pečeni koromač, kriške limuna i začinsko bilje pa na njega položite filete brancina. Prelijte sve lagano s reduciranim umakom od pečenja. Uz ribu možete poslušiti i pečeni mladi krumpir.