Janjetina ispod peke
sastojci
- 2.5 kg janjetine (prednja ili stražnja četvrt)
- 1 kg krumpira
- 2 glavice crvenog luka
- 4 režnja češnjaka
- 4 srednje mrkve
- 2 paprike
- svježa kadulja i ružmarin
- maslinovo ulje
- 2 dcl bijelog suhog vina
- krupna morska sol i svježe mljeveni papar
Način pripreme
Razrežite janjeću četvrt na krupnije komade. Birajte janjetinu koja je svježa, mlada i nije previše masna. Upravo takvu ćete naći u Spar mesnici. U komade janjetine, sa svih strana, utrljajte krupnu morsku sol i svježi mljeveni papar. Premažite meso maslinovim uljem. Ostavite sa strane da se malo marinira dok vi pripremite povrće.
Ogulite krumpir pa ga nasijecite na krupnije komade. Očistite preostalo povrće pa ga krupno narežite. Sve narezano povrće stavite u veliku zdjelu pa ga posolite, popaprite i dobro nauljite maslinovim uljem. Po želji možete dodati i malo mljevene slatke crvene paprike.
Uzmite veći duboki lim za pečenje pa ga premažite maslinovim uljem. Stavite prvo povrće pa na njega meso. Zalijte sve vinom pa stavite lim s mesom i povrćem na prethodno zagrijanu površinu na kojoj ste pripremali vatru za peku. Pokrijte ga zvonom za peku koje ste neko vrijeme držali iznad vatre da se dobro zagrije. Zvono (poklopac) prekrijte tankim slojem pepela pa na njega stavite prethodno pripremljeni žar. Pecite peku cca 100-120 minuta ovisno o tome koliko želite da povrće i janjetina budu pečeni. Nakon toga razgrnite žar, dignite poklopac pa pustite meso da “odmori” 5-10 minuta prije posluživanja. Janjetinu ispod peke poslužite s domaćim kruhom za točanje, zelenom salatom i mladim lukom.