Mađarska študla od maka

Ukupno trajanje
25
Min
Vrijeme pripreme
40
Min
Vrijeme pečenja

sastojci

Sastojci

  • 100 ml mlijeka
  • 2 žumanjka
  • 10 g svježeg kvasca
  • 520 g pšeničnog brašna
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 prstohvat soli
  • 160 g maslaca (na sobnoj temperaturi)
  • 100 g ghee maslaca
  • 2 komada štapić mahune vanilije
  • 2 naranče
  • 2 limuna

Punjenje

  • 1 žličica žličica cimeta
  • 210 g grožđica
  • 30 g piškota
  • 120 ml vode
  • 120 g šećera u prahu
  • 240 g mljevenog maka

Za premazivanje

  • 2 žumanjka
  • 1 jaje

Način pripreme

Priprema tijesta

01

Pomiješajte mlijeko, žumanjke, pulpu mahune vanilije i kvasac u multipraktiku i ostavite sa strane.

02

Prosijte brašno i šećer u prahu u zdjelu. Naribajte koricu limuna i naranče i dodajte prstohvat soli.

03

Zamijesite maslac i pročišćeni maslac s brašnom i umiješajte smjesu mlijeka.

04

Tijesto podijelite na 4 dijela, oblikujte loptice i poklopljeno ostavite u hladnjaku oko 30 minuta.

Punjenje

01

Pomiješajte mak sa usitnjenim piškotama

02

Zakuhajte vodu, poparite smjesu maka i mrvica te dodajte sve ostale sastojke. Smjesu dobro izmiješajte i ostavite da se ohladi.

Makovnjača

01

 Svaki dio tijesta razvaljajte na papiru za pečenje u pravokutnik.

02

Na svaku rasporediti četvrtinu nadjeva i ostaviti 1 cm ruba. Rubove tijesta saviti prema unutra i zarolati savijače od maka.

03

Umutiti 2 žumanjka i 1 cijelo jaje pa kistom premazati savijače od maka.

04

Pustite štrudlu da odstoji na hladnom i suhom mjestu dok se jaja ne osuše, zatim premažite preostalim bjelanjkom i ponovno ostavite da se osuši

05

Izbodite vilicom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 25 do 30 minuta.

podijeli