sastojci
Sastojci
- 100 ml mlijeka
- 2 žumanjka
- 10 g svježeg kvasca
- 520 g pšeničnog brašna
- 50 g šećera u prahu
- 1 prstohvat soli
- 160 g maslaca (na sobnoj temperaturi)
- 100 g ghee maslaca
- 2 komada štapić mahune vanilije
- 2 naranče
- 2 limuna
Punjenje
- 1 žličica žličica cimeta
- 210 g grožđica
- 30 g piškota
- 120 ml vode
- 120 g šećera u prahu
- 240 g mljevenog maka
Za premazivanje
- 2 žumanjka
- 1 jaje
Način pripreme
Priprema tijesta
Pomiješajte mlijeko, žumanjke, pulpu mahune vanilije i kvasac u multipraktiku i ostavite sa strane.
Prosijte brašno i šećer u prahu u zdjelu. Naribajte koricu limuna i naranče i dodajte prstohvat soli.
Zamijesite maslac i pročišćeni maslac s brašnom i umiješajte smjesu mlijeka.
Tijesto podijelite na 4 dijela, oblikujte loptice i poklopljeno ostavite u hladnjaku oko 30 minuta.
Punjenje
Pomiješajte mak sa usitnjenim piškotama
Zakuhajte vodu, poparite smjesu maka i mrvica te dodajte sve ostale sastojke. Smjesu dobro izmiješajte i ostavite da se ohladi.
Makovnjača
Svaki dio tijesta razvaljajte na papiru za pečenje u pravokutnik.
Na svaku rasporediti četvrtinu nadjeva i ostaviti 1 cm ruba. Rubove tijesta saviti prema unutra i zarolati savijače od maka.
Umutiti 2 žumanjka i 1 cijelo jaje pa kistom premazati savijače od maka.
Pustite štrudlu da odstoji na hladnom i suhom mjestu dok se jaja ne osuše, zatim premažite preostalim bjelanjkom i ponovno ostavite da se osuši
Izbodite vilicom i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 25 do 30 minuta.