sastojci
- 700 g svinjske plećke ili mišića
- 600 g crvenog luka
- 2-3 češnja češnjaka
- 100 g mini rajčica
- 10 g mljevene paprike
- 40 g rajčice koncentrata
- 40 g brašna
- 60-80 g svinjske masti
- grančica ružmarina
- 1.5 l mesnog temeljca
Temeljac
- 50 g mrkve
- 80 g korijena celera
- 50 g korijena peršina
- 50 g lista peršina
- 100 g crvenog luka
- 1 češanj češnjaka
- 80 ml bijelog vina
- 40 ml maslinova ulja
- 2-3 zrna papra
- kosti
Način pripreme
Za temeljac nasjeckajte luk, mrkvu, celer i peršin pa ih popržite na maslinovu ulju. Dodajte nasjeckani češnjak, kratko ga pržite, samo da zabijeli, a potom podlijte vinom. Kuhajte dok alkohol ne ispari, a zatim podlijte vodom i dodajte kosti, zrna papra te listiće i stabljike peršina pa kuhajte 20 minuta.
Luk sitno nasjeckajte i na masti pirjajte 30 minuta na laganoj vatri.
Meso narežite na kocke 3 x 3 cm, posolite i marinirajte dok se luk pirja. Nakon što se luk pirjao 30 minuta, dodajte kocke mesa i dalje pirjajte na laganoj vatri, pospite brašnom, podlijte s malo temeljca (samo da prekrije meso) pa nastavite lagano pirjati i podlijevati stalno miješajući. Na pola kuhanja dodajte grančicu ružmarina.
Na malo maslinova ulja (20 ml) zapržite rajčicu, dodajte usitnjeni češnjak i kratko ga pržite, samo da zabijeli, pa dodajte papriku, podlijte s malo temeljca i ubacite u meso pri kraju kuhanja. Na kraju dodajte mini rajčicu, kušajte, a ako bude potrebno, još začinite i poslužite.
Za gulaš izaberite meso koje ima više mišićnog tkiva.