Brodeto od grdobine
sastojci
- 700 g fileta grdobine
- 300 g crvenog luka
- 4 režnja češnjaka
- 800 g pelata rajčice
- 150 ml maslinovog ulja
- 150 ml bijelog vina
- 400 ml ribljeg temeljca
- 1 peperoncino-po želji
- sol
- 1 grančica svježeg peršina
Riblji temeljac:
- 50 g mrkve
- 100 g korijena celera
- 100 g korijena peršina
- 100 g crvenog luka
- 1 režanj češnjaka
- 2-3 zrna papra
- 30 ml maslinovog ulja
- 50 ml bijelog vina
- kosti grdobine
Način pripreme
Odvojite kosti iz fileta grdobine i napravite temeljac.
Na maslinovom ulju popržite ploškice luka, mrkve, celera i peršina, dodajte zgnječeni češnjak, podlijte bijelim vinom, kuhajte da alkohol reducira.
Dodajte kosti grdobine, podlijte vodom (400 ml), ubacite zrna papra, kuhajte 15 minuta.
Komade grdobine posolite i zapecite na maslinovom ulju, odložite sa strane.
U istoj tavi pirjajte luk dvadesetak minuta povremeno podlijevajući temeljcem, dignite karamel s dna, dodajte češnjak narezan na ploškice, kad zabijeli podlijte vinom, kuhajte da alkohol reducira pa dodajte rajčicu i peperoncino po želji, krčkajte na laganoj vatri.
Dok brodeto krčka, grdobinu stavite u posudu za pečenje i ispecite do kraja u pećnici na 180 °C 8 – 10 minuta.
Sok od pečenja ribe dodajte u brodeto.
Raspodijelite brodeto u zdjelice, položite grdobinu na vrh, dekorirajte peršinom, poslužite.