Sarma
sastojci
- 1 glavica kiselog kupusa
- 600 g mljevenog mesa (svinjetina i junetina)
- 100 g riže
- 100 g crvenog luka
- 3-4 češnja češnjaka
- 100 g svježe crvene paprike
- sol, papar
- 600 g dimljene suhe vratine
- 1-2 lista lovora
- 30 g glatkog brašna
- 50 ml ulja
- 15 g mljevene crvene paprike
Način pripreme
Za nadjev sitno nasjeckajte luk, svježu papriku i dva češnja češnjaka, dodajte mljevenom mesu zajedno s rižom pa začinite solju i paprom. Odvojite s glavice 8 lijepih listova, nožićem stanjite središnju žilu, dodajte nadjev i motajte sarme.
Preostali kupus sitno narežite. Na dno lonca stavite polovicu rezanog kupusa, na to poslažite sarme jednu do druge, u sredinu stavite suho meso, pospite preostalim rezanim kupusom, dodajte lovor, zalijte vodom da sve bude pokriveno. Kuhajte dva sata na laganoj vatri.
Na ulju popržite brašno, dodajte sitno sjeckani češnjak i crvenu papriku, kratko popržite, maknite s vatre i zalijte s malo vode od sarme, stalno miješajući da ne nastanu grudice. Ulijte zapršku u već gotovo kuhanu sarmu i prokuhajte 15 – 20 minuta.
U meso stavite mljevene dimljene kobase i pirjanu sitno narezanu slaninu ili zamolite mesara da vam s mesom samelje npr. jednu svježu češnjovku ili komad slanine.