sastojci

  • 1 glavica kiselog kupusa
  • 600 g mljevenog mesa (svinjetina i junetina)
  • 100 g riže
  • 100 g crvenog luka
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 100 g svježe crvene paprike
  • sol, papar
  • 600 g dimljene suhe vratine
  • 1-2 lista lovora
  • 30 g glatkog brašna
  • 50 ml ulja
  • 15 g mljevene crvene paprike

Način pripreme

01

Za nadjev sitno nasjeckajte luk, svježu papriku i dva češnja češnjaka, dodajte mljevenom mesu zajedno s rižom pa začinite solju i paprom. Odvojite s glavice 8 lijepih listova, nožićem stanjite središnju žilu, dodajte nadjev i motajte sarme.

02

Preostali kupus sitno narežite. Na dno lonca stavite polovicu rezanog kupusa, na to poslažite sarme jednu do druge, u sredinu stavite suho meso, pospite preostalim rezanim kupusom, dodajte lovor, zalijte vodom da sve bude pokriveno. Kuhajte dva sata na laganoj vatri.

03

Na ulju popržite brašno, dodajte sitno sjeckani češnjak i crvenu papriku, kratko popržite, maknite s vatre i zalijte s malo vode od sarme, stalno miješajući da ne nastanu grudice. Ulijte zapršku u već gotovo kuhanu sarmu i prokuhajte 15 – 20 minuta.

U meso stavite mljevene dimljene kobase i pirjanu sitno narezanu slaninu ili zamolite mesara da vam s mesom samelje npr. jednu svježu češnjovku ili komad slanine.

podijeli