sastojci
- 1.5 kg plućica i srca
- 3 glavice luka
- 6 češnja češnjaka
- 100 g svinjske masti
- 400 g krumpira
- 2 žlice glatkog brašna
- 2 lista lovora
- 50 g mljevene slatke paprike
- 30 ml vinskog octa
- sol, papar
- čili papričica po želji
Način pripreme
Plućica i srce dodajte u lonac s proključalom vodom. Poklopite i prokuhajte 15 – 20 minuta. Ocijedite i operite hladnom vodom. Posušite ih te odstranite sve cjevčice i nepotrebnu masnoću. Narežite na tanke ploške.
Na svinjskoj masti dinstajte sitno sjeckani luk. Dodajte sjeckani češnjak te lovorov list i čili papričice po želji. Dodajte plućica i srce, podlijte s 2 litre vode. Kad prokipi posolite i popaprite te dodajte mljevenu crvenu papriku.
Kuhajte 45 minuta i dodajte oguljeni i na kockice narezani krumpir. Zadnjih 10 minuta dodajte glatko brašno koje ste razmutili u 100 ml hladne vode. Pazite da nema grudica. Na kraju dodajte vinski ocat, dotjerajte okus začinima.
Plućica i srce potrebno je obariti kako bi iz njih izašle sukrvica i pjena. Možete koristiti janjeća plućica, svinjska, od odojka i teleća.