Pile punjeno heljdom
sastojci
- 1 veće pile (oko 1,5 kg)
- 250 g heljdine kaše
- 100 g luka
- 75 g pancete
- 50 ml ulja
- 50 g šampinjona
- 2 žlice krušnih mrvica
- 1 žličica mljevene crvene paprike
- 3 jaja
- 1 kokošja kocka
- sol
- papar
- 500 ml vode
Način pripreme
Vodu zakuhajte, pa u nju stavite kokošju kocku i kuhajte oko pet minuta. Dodajte heljdu, promiješajte, maknite s vatre i poklopite. Pustite neka stoji barem 15-ak minuta.
Pile očistite, operite i posušite. Dobro ga istrljajte solju iznutra i izvana pa ga pustite da kratko odstoji.
Na dvije žlice ulja popržite sitno nasjeckan luk do zlatnožute boje. Dodajte sitno nasjeckane pancetu i šampinjone i kratko ih pržite. Dodajte ocijeđenu heljdu, promiješajte i ugasite. Kašu pustite da se malo ohladi pa u nju umiješajte krušne mrvice, jaja, crvenu papriku, malo papra i soli, te dobro izmiješajte.
Pripremljenim nadjevom napunite pile. Višak nadjeva stavite na dno vatrostalne posude za pečenje odgovarajuće veličine, pa na njega stavite napunjeno pile.
Pile prelijte preostalim uljem i pecite otprilike sat vremena na 180°C. Tijekom pečenja pile malo prelijevajte toplom vodom kako bi ostalo sočno.