Slavonski paprikaš
sastojci
- 800 g junetine od plećke ili vrata
- 800 g ljubičastog luka
- 4 češnja češnjaka
- 500 g paprike
- 10 g mljevene slatke paprike
- 2 g mljevene ljute paprike
- 60 g svinjske masti
- 200 ml crnog vina
- 1 l mesnog temeljca
- 1 – 2 feferona po želji
- sol, papar
- 1 list lovora
- 1 grančica ružmarina
Način pripreme
01
Meso narežite na kocke, posolite, ostavite da se marinira dok sjeckate povrće. Popecite meso sa svih strana na svinjskoj masti, odložite sa strane.
02
Odvojite 5 – 6 listića ružmarina, sitno nasjeckajte i tostirajte na istoj masnoći, zatim dodajte sjeckani luk i pirjajte pola sata pomalo podlijevajući temeljcem. Na luk dodajte obje mljevene paprike, upržite, vratite meso, dodajte sitno sjeckani češnjak i svježu papriku narezanu na trakice, dodajte list lovora, feferon (cijeli ili sjeckani, ovisi o ljutini koju želite), podlijte vinom i nastavite pirjati.
03
Kad alkohol ispari, nastavite kuhati podlijevajući temeljcem dok meso ne omekša. Provjerite okus, začinite svježe mljevenim paprom i poslužite.