Kuhana janjetina s povrćem
sastojci
- 1.2 kg janjeće plećke
- 150-200 g crvenog luka
- 3 češnja češnjaka
- 200 g mrkve
- 300 g paprike
- 300 g rajčice
- 150 g krumpira
- 1 list lovora
- 1 vezica peršina
- 50 ml maslinova ulja
- sol i papar
- 1.2 l mesnog temeljca
Temeljac
- 50 g mrkve
- 80 g korijena celera
- 50 g korijena peršina
- 50 g lista peršina
- 100 g crvenog luka
- 1 češanj češnjaka
- 40 ml maslinova ulja
- 80 ml bijelog vina
- 2-3 zrna papra
- janjeće kosti
Način pripreme
Kad kupujete janjetinu, zamolite mesara da vam da koju janjeću kost za temeljac.
Nasjeckajte luk, mrkvu, celer i korijen peršina pa ih popržite na maslinovu ulju, dodajte nasjeckani češnjak pa ga kratko pržite, samo da zabijeli. Podlijte bijelim vinom i kuhajte dok alkohol ne ispari, a onda podlijte vodom i dodajte janjeće kosti, lišće peršina i zrna papra pa kuhajte 20 minuta.
Luk narežite na krupne komade i pržite ga na ulju na jakoj vatri, dodajte posoljene komade mesa (zamolite mesara da nareže plećku na manje komade) pa ih pržite 1 - 2 minute. Potom dodajte češnjak narezan na listiće, komade paprike i rajčice, krumpir i mrkvu narezanu na ploške, podlijte temeljcem da sve bude njime prekriveno i pirjajte sat vremena na laganoj vatri, uz postupno podlijevanje temeljcem. Kušajte jelo, začinite ga solju i paprom ako bude potrebno, pospite kosanim peršinom i poslužite.