Pečena patka s povrćem i salatom od mahuna
sastojci
- 1 kom patka
- 3 glavice ljutike
- 3 kom mrkve
- 4 kom krumpira
- 400 g zelenih mahuna
- 1 žlica senfa
- 2 žlice limunova soka
- 1 žličica cvjetnog meda
- 70 ml extra djevičansko maslinovo ulje
- 3 žlice indijskih oraščića
- 50 g parmezana
- Par listića timijana
Način pripreme
Očistite patku - iz utrobe izvadite zapakirane iznutrice (možete ih iskoristiti za, primjerice, paštetu), odrežite vrat i vrhove krila te višak masnoće. Drvenim štapićem za ražnjić izbodite kožu cijele patke.
Pećnicu zagrijte na 220 °C. Pripremite lim za pečenje s rešetkom. Patku položite na rešetku i prelijte je vrelom vodom sa svih strana. Vodu ostavite u limu za pečenje.
Patku potom posušite papirnatim ručnicima. Posolite je i popaprite, odnosno, dobro utrljajte sol i papar.
Patku pecite u pećnici 45 minuta okrenutu prsima prema gore. Potom je izvadite, preokrenite i pecite još 30 minuta.
Za to vrijeme ljutiku prepolovite, a mrkvu i krumpir narežite na krupnije komade.
Izvadite patku iz pećnice. Ako vam se ispod skupilo previše masnoće, možete dio odliti (ali ne sve). U lim za pečenje tj. u tu masnoću potom dodajte pripremljeno povrće, posolite ga i promiješajte. Vratite u pećnicu s patkom (i dalje okrenutom prsima prema dolje).
Nakon 25 minuta ponovno izvadite iz pećnice, preokrenite patku prsima prema gore, promiješajte povrće i pecite još 40 minuta.
Dok se patka peče, kratko prokuhajte zelene mahune. Ocijedite ih i stavite u veću zdjelu. Pomiješajte senf, sok limuna, med, sol, papar i maslinovo ulje te zamiješajte preljev. Prelijte preko mahuna te im dodajte nasjeckane indijske oraščiće i parmezan narezan na listiće.
Pečenu patku i povrće pospite listićima svježeg timijana i poslužite uz salatu od mahuna.