Zašto se ništa ne prikazuje?

Pečena patka s povrćem i salatom od mahuna

sastojci

  • 1 kom patka
  • 3 glavice ljutike
  • 3 kom mrkve
  • 4 kom krumpira
  • 400 g zelenih mahuna
  • 1 žlica senfa
  • 2 žlice limunova soka
  • 1 žličica cvjetnog meda
  • 70 ml extra djevičansko maslinovo ulje
  • 3 žlice indijskih oraščića
  • 50 g parmezana
  • Par listića timijana

Način pripreme

01

Očistite patku - iz utrobe izvadite zapakirane iznutrice (možete ih iskoristiti za, primjerice, paštetu), odrežite vrat i vrhove krila te višak masnoće. Drvenim štapićem za ražnjić izbodite kožu cijele patke.

02

Pećnicu zagrijte na 220 °C. Pripremite lim za pečenje s rešetkom. Patku položite na rešetku i prelijte je vrelom vodom sa svih strana. Vodu ostavite u limu za pečenje.

03

Patku potom posušite papirnatim ručnicima. Posolite je i popaprite, odnosno, dobro utrljajte sol i papar. 

04

Patku pecite u pećnici 45 minuta okrenutu prsima prema gore. Potom je izvadite, preokrenite i pecite još 30 minuta.

05

Za to vrijeme ljutiku prepolovite, a mrkvu i krumpir narežite na krupnije komade.

06

Izvadite patku iz pećnice. Ako vam se ispod skupilo previše masnoće, možete dio odliti (ali ne sve). U lim za pečenje tj. u tu masnoću potom dodajte pripremljeno povrće, posolite ga i promiješajte. Vratite u pećnicu s patkom (i dalje okrenutom prsima prema dolje). 

07

Nakon 25 minuta ponovno izvadite iz pećnice, preokrenite patku prsima prema gore, promiješajte povrće i pecite još 40 minuta.

08

Dok se patka peče, kratko prokuhajte zelene mahune. Ocijedite ih i stavite u veću zdjelu. Pomiješajte senf, sok limuna, med, sol, papar i maslinovo ulje te zamiješajte preljev. Prelijte preko mahuna te im dodajte nasjeckane indijske oraščiće i parmezan narezan na listiće.

 

09

Pečenu patku i povrće pospite listićima svježeg timijana i poslužite uz salatu od mahuna.

podijeli

Proizvodi iz recepta

Luk
Blank white tube mockup set, front and side view, 3d rendering. Clear skincare cream pack design mock up. Clean gel bottle template, logo branding presentation. Empty cosmetic paste.
Estragon senf
Zelene mahune
Parmigiano reggiano