
Dalmatinska pašticada s njokima
sastojci
- 1.75 kg junetine od buta
- 50 g sušene slanine (pancete)
- 200 g crvenog luka
- 150 g korijena peršina
- 150 g mrkve
- 50 g korijena celera
- 2 režnja češnjaka
- 40 g koncentrata rajčice
- 200 ml maslinova ulja
- 6 suhih šljiva bez koštice
- 6 suhih smokava
- 1 reska jabuka
- 300 ml crnog suhog vina
- 2 žlice senfa
- lovorov list
- listići ružmarina
- majčina dušica
- sol i crni svježe mljeveni papar
Za njoke
- 500 g bijelog krumpira
- 175 g brašna
- 1 jaje
- 60 g maslaca
Način pripreme
Meso operite, obrišite, pa u njega našpikajte trakice pancete. Dobro ga posolite, premažite senfom i uljem pa neka tako pripremljeno odstoji u kvasini i rezanom povrću najmanje 12 sati ili preko noći.
Meso naglo zapecite sa svih strana na vrućem ulju. Izvadite ga iz posude pa na istom ulju kratko propirjajte narezani luk i češnjak te nasjeckano povrće. Vratite meso u posudu i pirjajte poklopljeno otprilike 2 sata uz povremeno dolijevanje malih količina mješavine vode i vina.
Kada meso napola omekša, dodajte razmućeni koncentrat rajčice, a zatim oprane šljive i smokve te na četvrtine narezanu jabuku. Pred kraj kuhanja dodajte lovorov list, ružmarin, majčinu dušicu, popaprite i malo dosolite.
Izvadite meso, narežite ga na ploške i ponovno ga vratite u umak od povrća koji ste prethodno propasirali. Umak s mesom još nakratko prokuhajte.
Za njoke, krumpir ogulite i protisnite dok je još vruć. Dodajte brašno, maslac, jaje i posolite. Izradite tijesto, podijelite ga na dva do tri dijela, svaki oblikujte kao valjak i režite komade jednake veličine. Njoke kuhajte u slanoj kipućoj vodi otprilike 10 minuta i procijedite. Pašticadu poslužite s domaćim njokima.
Proizvodi iz recepta
