sastojci

  • 1.75 kg junetine od buta
  • 50 g sušene slanine (pancete)
  • 200 g crvenog luka
  • 150 g korijena peršina
  • 150 g mrkve
  • 50 g korijena celera
  • 2 režnja češnjaka
  • 40 g koncentrata rajčice
  • 200 ml maslinova ulja
  • 6 suhih šljiva bez koštice
  • 6 suhih smokava
  • 1 reska jabuka
  • 300 ml crnog suhog vina
  • 2 žlice senfa
  • lovorov list
  • listići ružmarina
  • majčina dušica
  • sol i crni svježe mljeveni papar

Za njoke

  • 500 g bijelog krumpira
  • 175 g brašna
  • 1 jaje
  • 60 g maslaca

Način pripreme

01

Meso operite, obrišite, pa u njega našpikajte trakice pancete. Dobro ga posolite, premažite senfom i uljem pa neka tako pripremljeno odstoji u kvasini i rezanom povrću najmanje 12 sati ili preko noći.

02

Meso naglo zapecite sa svih strana na vrućem ulju. Izvadite ga iz posude pa na istom ulju kratko propirjajte narezani luk i češnjak te nasjeckano povrće. Vratite meso u posudu i pirjajte poklopljeno otprilike 2 sata uz povremeno dolijevanje malih količina mješavine vode i vina.

03

Kada meso napola omekša, dodajte razmućeni koncentrat rajčice, a zatim oprane šljive i smokve te na četvrtine narezanu jabuku. Pred kraj kuhanja dodajte lovorov list, ružmarin, majčinu dušicu, popaprite i malo dosolite.

04

Izvadite meso, narežite ga na ploške i ponovno ga vratite u umak od povrća koji ste prethodno propasirali. Umak s mesom još nakratko prokuhajte.

05

Za njoke, krumpir ogulite i protisnite dok je još vruć. Dodajte brašno, maslac, jaje i posolite. Izradite tijesto, podijelite ga na dva do tri dijela, svaki oblikujte kao valjak i režite komade jednake veličine. Njoke kuhajte u slanoj kipućoj vodi otprilike 10 minuta i procijedite. Pašticadu poslužite s domaćim njokima.

podijeli

Proizvodi iz recepta