Pohana rolada od kuhanog dimljenog bunceka
sastojci
- 2 kom dimljenog bunceka cca svaki po 1,5 kg
- 2 kom crijeva za prezvuršt promjera 60 cm
- 30 g dimljene crvene paprike
- 1 češnjaka u granulama
- 100 g oštrog brašna
- 3 jaja
- 300 g krušnih mrvica
- 500 ml suncokretova ulja
- 1 kg krumpira
- 150 g hrena iz staklenke
- 100 g maslaca
- 1 mala konzerva graha
- 200 ml bučinog ulja
- 100 ml jabučnog octa
- 400 g matovilca
- 200 g milerama
- 1 limun
- sol, papar
Način pripreme
Bunceke stavite u vodu i dobro skuhajte tako da se meso počne odvajati od kosti. Kad su gotovi izvadite ih u posudu i pustite da se malo ohlade. Rukama odstranite kožu i masnoću, a meso načupkajte na komadiće. Začinite meso dimljenom crvenom paprikom i češnjakom u granulama. Obavezno dodajte vode u kojoj se kuhao buncek, 200 do 300 ml.
Probajte okus i napunite crijevo za prezvuršt koje ste prethodno namočili u mlakoj vodi. Kod punjenja pazite da u crijevu ne ostane zraka. Kad crijevo napunite zavežite ga koncem.
Stavite ga na ravnu plohu, na njega neki ravan predmet poput drvene daske i na nju stavite neki teret kako bi se tijekom noći dobro isprešalo. Idući dan roladu od bunceka narežite na komade 1 cm debljine.
Panirajte ih u brašnu, jajima i krušnim mrvicama. Pohajte u dubokom ulju i osušite na papirnatom ubrusu te servirajte uz pire krumpir s hrenom, salatom s matovilcem, grahom i bučinim uljem te dekorirajte limunom.
Krumpir ogulite, narežite na veće ploške i kuhajte u posoljenoj vodi. Kad je kuhan stavite ga na cjedilo i pustite ga 10 minuta da izađe sva vlaga. Vratite ga u posudu u kojoj se kuhao, drobilicom za krumpir usitnite ga u pire i nakon toga dodajte maslac, mileram, hren i po potrebi soli. Sve dobro izradite drobilicom.
Matovilac operite i posušite. Dodajte ocijeđeni i oprani grah te začinite jabučnim octom, solju i bučinim uljem. Salatu dobro rashladite prije posluživanja.
Iglom ili pribadačom izbockajte crijevo kako bi sav zrak izašao nakon što ga napunite buncekom.