Ovidiu Iordachi

Pikantni ajvar bez prženja

sastojci

  • 2 kg crvenih rog paprika
  • 4 patlidžana
  • 100 g ljutih papričica (po želji)
  • 8 žlica biljnog ulja
  • 4 češnja češnjaka
  • sol
  • ulje za premazivanje

Način pripreme

01

Zagrijte pećnicu na 250 °C. Na lim za pečenje stavite prethodno oprane paprike, ljute papričice i patlidžane. Pecite sve zajedno oko sat vremena. Tijekom pečenja jedanput okrenite povrće.

02

Povrće bi sa svih strana trebalo dobiti crnu koricu, ali ne izgoriti. Nakon toga stavite povrće u posudu i prekrijte sve dobro prozirnom folijom. Nakon što se sve dobro ohladi, ogulite kožicu s paprika.

03

Patlidžanima će biti lakše izdubiti unutrašnje meso žlicom nego ih oguliti. Očistite paprike od jezgre i koštica te dodajte patlidžan i protisnuti češnjak. Sve izmiksajte u blenderu do teksture po ukusu.

04

Dodajte ulje i prebacite ajvar u staklenke koje ste prethodno sterilizirali. Vrh ajvara premažite malo uljem i dobro zatvorite. Čuvajte na hladnom mjestu.

Prepečete li paprike i patlidžane na ploči štednjaka na drva ili grill ploči, dobit ćete finu aromu dima.

podijeli
Češnjak