Pita s mljevenim mesom
sastojci
- 350 g oštroga brašna
- 250 g maslaca
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- sol
- maslac za mazanje kalupa
Sastojci za mesne okruglice:
- 300 g mljevenoga mesa
- 60 g tosta
- 60 ml mlijeka
- sol
- 50 ml ulja za pečenje
Sastojci za nadjev:
- 300 g buće
- 3 jaja
- 200 ml kiseloga vrhnja
- 200 ml slatkoga vrhnja
- 100 g skute
- 40 g sira Grana Padano ili nekog drugog tvrdoga sira
- sol i papar, prema želji
Način pripreme
Ogulite buću, odstranite joj koštice pa je narežite na kocke. Pecite buću 10 - 15 minuta u pećnici na 180 °C, a potom je usitnite štapnim mikserom da dobijete pire.
Od brašna, maslaca, jaja i soli zamijesite tijesto. Položite tijesto na prozirnu foliju i pokrijte ga drugim komadom folije pa ga razvaljajte na veličinu 3 - 4 cm veću od kalupa. Uklonite gornju foliju i pomoću donje prebacite tijesto u maslacem namazan kalup (sve do rubova kalupa) i odstranite višak tijesta. Tijesto izbodite vilicom i pecite ga oko 15 minuta na 180 °C.
Stavite tost u mlijeko da se namoči. Razmočeni tost dodajte mesu, posolite i dobro izmiješajte pa oblikujte okruglice. Pržite ih sa svih strana na vrućoj tavi pa ih izvadite i odložite sa strane.
Skutu naribajte, pomiješajte s jajima, kiselim i slatkim vrhnjem i naribanim sirom pa umiješajte u pire od buće.
Nakon 15 minuta pečenja po tijestu rasporedite nadjev, a po njemu mesne okruglice, zalijte smjesom jaja, vrhnja i buće pa nastavite peći, još 30 minuta, na 180 °C.
Uz ovo jelo dobro je poslužiti tostirane sjemenke buće.