Rižoto od dagnji
sastojci
- 1 kg svježih dagnji
- 250 g riže Premium Carnaroli
- 1 l temeljca od dagnji
- 1 žlica maslinova ulja
- 1 glavica crvenog luka
- 4 režnja češnjaka
- 200 ml suhog bijelog vina Zlatan otok
- 50 g maslaca
- 2 svježa lovorova lista
- 2 stabljike s listovima majčine dušice
- žlica nasjeckanih listova svježeg peršina
- morska sol
- svježe mljeveni crni papar
Način pripreme
Dobro očistite i u hladnoj vodi operite svježe dagnje. Na sitno nasjeckajte crveni luk, 2 režnja češnjaka i listove peršina. Zakuhajte širi lonac s 2 dcl vode, ubacite svježe dagnje, poklopite pa pustite da se kuhaju 5 minuta tj. dok se ne otvore. Izvadite ih van pa odvojite meso dagnje od oklopa. Oklope vratite u lonac u kojem su se kuhale pa dodajte 2 režnja češnjaka, dva lovorova lista i grančice majčine dušice. Ulijte 1 litru vode pa stavite kuhati 10 minuta kako biste dobili fini temeljac. Procijedite ga i stavite na laganu vatru dok pripremate rižoto.
U dubljoj tavi zagrijte maslinovo ulje. Dodajte sitno sjeckani crveni luk, češnjak i malo nasjeckanog peršina. Pirjajte na laganoj vatri 5 minuta dok se luk ne zacakli. Dodajte rižu, pržite nekoliko minuta, a nakon toga dodajte bijelo vino. Nakon što je riža upila vino smanjite vatru, dodajte vrući temeljac tek toliko da prekrije rižu. Pažljivo posolite i popaprite pa nastavite dodavati temeljac lagano miješajući sve dok riža ne bude na pola kuhana. Dodajte očišćene dagnje pa sve lagano promiješajte uz dodavanje temeljca. Na kraju kuhanja dodajte maslac, ostatak sitno sjeckanog peršina te sve dobro promiješajte. Poslužite toplo uz čašu rashlađenog vina Zlatan otok.