Pita sa šumskim voćem

sastojci

Tijesto:

  • 300 g oštrog brašna
  • 200 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 1 vanilin šećer
  • 0.5 praška za pecivo
  • ribana korica limuna

Nadjev:

  • 450 g šumskog voća (smrznutog)
  • 100 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g mljevenih keksa
  • 1 žumanjak za premaz
  • 40 g kristal šećera za posipanje

Način pripreme

01

Sameljite kekse, voće pospite mješavinom šećera, keksa i vanilin šećera. Od svih navedenih sastojaka zamijesite prhko tijesto za pitu, razvaljajte između dva komada prozirne folije na debljinu 5 mm, 3 – 4 cm veće od kalupa.

02

Obložite maslacem namazan kalup tijestom, odstranite višak tijesta preko rubova. Od preostalog tijesta izrežite trake široke 2 – 3 cm kojima ćete pokriti pitu.

03

Tijesto izbodite vilicom, pokrijte aluminijskom folijom, dodajte suhi grah, pecite na 180 °C 15 minuta.

04

Maknite grah i foliju, na tijesto rasporedite nadjev od voća, napravite rešetku od tijesta kao na slici, premažite razmućenim žumanjkom, pospite kristal šećerom i pecite još pola sata.

Počne li se gornji sloj prenaglo peći, pokrijte pitu aluminijskom folijom.

podijeli