sastojci

  • 1 glavica zelja (oko 1,5 kg)
  • 1 srednja glavica luka
  • 0.5 žlice šećera
  • sol, papar
  • 3 žlice biljnog ulja
  • 1 žličica svježe sjeckanog peršina

Tijesto za krpice:

  • 300 g glatkog brašna
  • 3 jaja
  • sol
  • 1 žličica biljnog ulja

Način pripreme

01

Na radnoj površini od brašna, jaja, prstohvata soli te žličice ulja umijesite malo tvrđe tijesto. Ostavite da se malo odmori. Podijelite ga u četiri do šest loptica. Oblikujte slojeve debljine tijesta dva, tri milimetra ručno valjkom ili koristeći stroj za tijesto.

02

Posložite ih jedan na drugi, posipajući ih obilno brašnom da se ne zalijepe pa ih nožem narežite na kvadrate veličine oko 3 x 3 cm. Skuhajte ih u kipućoj vodi al dente 2 – 3 minute te procijedite.

03

Nasjeckajte luk na kockice. U tavi zagrijte ulje u koje će te dodati šećer te dodajte luk. Dinstajte ga dok ne omekša i požuti. U međuvremenu narežite zelje ili krupno naribajte pa ga stavite dinstati s lukom i posolite tako da prije pusti vodu.

04

Kad zelje posmeđi i blago se krene karamelizirati, ubacite ocijeđene krpice i sve lijepo promiješajte da se poveže. Dodajte papar po ukusu. Dodajte sjeckani peršin na vrh te poslužite. 

Mala tajna chefa Špičeka za pripremu kupusa za krpice sa zeljem je svinjska mast. Koristi ju umjesto ulja. Ne samo da da daje masnoću i fino zacakli jelo nego će mu dati onaj poznati tradicionalni okus.

podijeli